Renesanční telčský zámek filmaře uchvátil.

Renesanční telčský zámek filmaře uchvátil. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zámek v Telči letos zažil rekordní zájem filmařů, turistů přišlo méně

  • 0
Jednu z nejúspěšnějších sezon hlásí zámek v Telči. Nebývale mnoho zde totiž bylo filmových štábů. Turistů naopak přišlo o něco méně než před rokem. Podle kastelána se vyplatila letošní novinka - zpoplatnit vstup na nádvoří a na zahradu zámku symbolickou desetikorunou.

Za posledních dvacet let se na telčském zámku konal během roku rekordní počet akcí a bylo tu i nejvíce filmařů. "Natáčelo se tu tolik filmů, že takový rok jsme tu ještě neměli," zhodnotil zámecký kastelán Bohumil Norek.

V telči vznikly letos například hrané dokumenty o královně Alžbětě a o Johance z Arku (čtěte zde) nebo pokračování historického seriálu o slavném rodu Borgiů (přečíst si můžete zde).

Fotogalerie z letošního natáčení ne telčském zámku

Podle kastelána však běžných návštěvníků objektu ubylo.

"Sezona byla dobrá i přesto, že se hodně začíná přelévat návštěvnost na technické památky a je méně školských návštěvníků," vysvětlil Norek.

Telčský zámek letos skončil třetí v celostátním pořadí návštěvnosti za Českým Krumlovem a Hlubokou. Od ledna do konce října ho navštívilo necelých 90 tisíc lidí, což je necelá třetina Krumlova.

"Hluboká přitom nemá k zámku žádnou konkurenci, kdežto u nás máme památek lákajících k návštěvě více," míní telčský starosta Roman Fabeš.

Sečíst návštěvníky letos pomohlo i nově zavedené vstupné do zámeckého areálu. Do června se platilo jen za prohlídky interiérů, v létě přibylo desetikorunové vstupné na nádvoří a zahradu. To zjistilo, že až na prohlídku jde zhruba polovina návštěvníků zámku. A podle Norka zůstane toto vstupné zachováno i do budoucna.

Na zámku stále pokračuje výstava Jak se budí princezny, na 5. prosince se připravuje koncert Iva Jahelky a Miroslava Palečka. A připravuje se i vánoční program včetně živého betlému či vystoupení folklorního souboru Podjavořičan.