Na žďárském zámku se letos při speciálních dětských prohlídkách zaměřili na...

Na žďárském zámku se letos při speciálních dětských prohlídkách zaměřili na přírodu a ptačí říši. Jak vtáhnout děti do děje, ví i průvodkyně Adéla Tlustošová, která si na závěr vysloužila potlesk i slova uznání od rodičů a prarodičů. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Hrady a zámky lákají nejmenší návštěvníky na speciální dětské prohlídky

  • 0
Zámek ve Žďáře nad Sázavou opět cílí na nejmenší návštěvníky. I letos pro ně připravil speciální letní program. Zatímco loni se děti ponořily do světa architektury, letošním tématem je příroda a ptačí říše. Návštěvníci se vydají přes jabloňový sad na naučnou stezku. Žďárský zámek však není jediný.

„Oproti školním programům jsou letní prohlídky pro lektory náročnější asi v tom ohledu, že musí balancovat mezi dětmi různého věku a často i jejich rodiči a prarodiči,“ říká vedoucí edukačního oddělení zámku Martina Schutová.

„Každá skupina je jiná, co se týče počtu, věku dětí nebo jejich zájmů. Největší radost máme, když během prohlídky vznikají krátká letní přátelství,“ dodává s tím, že prohlídka je postavená tak, aby si aktivity užilo každé dítko.

Prohlídky se konají do konce srpna každé pondělí, středu a pátek od 10 hodin, prohlídka trvá zhruba hodinu a půl, je vhodné si vstupenky koupit nebo rezervovat předem.

Na své si přijdou rodiče s dětmi také na hradu Kámen na Pelhřimovsku. O víkendu 13. až 14. srpna se tam uskuteční Kámenské hradohraní. Hravý víkend zahrnuje i večerní prohlídky s názvem „Na Kámeni možná straší“.

Prohlídky pro rodiny s dětmi chystá správa hradu i na následující víkend - 20. a 21. srpna. „Děti se do speciální prohlídky zábavnou a nenáročnou formou aktivně zapojí a dozvědí se několik informací o historii hradu a životě v dávných dobách,“ říká Ondřej Hájek, ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov, pod jehož správu hrad patří.

Prohlídky začínají oba víkendové dny v 10.30, 12.30 a 14.30 a jsou určeny zejména pro děti od 4 do 12 let. Z kapacitních důvodů je nutné si prohlídku rezervovat předem.

Na gotickém Pernštejně u Nedvědice se už opět konají prohlídky Ztratila se bílá paní. Děti (ideálně předškolního věku do 7 let) mohou vysvobodit paní Adlétu za zakletí pouze o víkendech, a to po předchozí rezervaci.