Michaela Orlová z Ostrova nad Oslavou po zrušení žďárského trhu, na nějž měla...

Michaela Orlová z Ostrova nad Oslavou po zrušení žďárského trhu, na nějž měla nachystáno plno zboží, si zřídila obchůdek na terase a zahradě svého domu. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Firmy i terasa na vlastní zahradě. Trhovci hledají místa, kde prodat zboží

  • 1
Advent je pro malé výrobce jedním z nejdůležitějších období roku. Produkty, které nabízejí lidem na trzích, si chystají dlouho dopředu. Po vládním nařízení o zrušení adventních akcí nyní řeší, co s připraveným zbožím. To tak míří třeba do firem i e-shopů. Někteří ho prodávají i doma na terase.

Krabice plné perníčků - zdobených klasicky či potažených marcipánem, perníkové pralinky, dárkové sady. To vše měla nachystáno na vánoční trhy Petra Kovaříková z Českých Milov na Novoměstsku, jež stojí za značkou Milovské perníčky.

„Stihla jsem ale jen Kateřinské trhy v nedaleké Svratce. Ostatní, jichž mělo být plno po celém regionu, byly zrušeny. Přišla jsem i o účast na jarmarku na Veselém kopci, což je velmi prestižní záležitost,“ popsala Kovaříková s tím, že trhy tvoří zhruba polovinu jejího prodeje. Zbytek zboží putuje k firmám, do restaurací či k lidem, co využívají e-shop.

Právě zvýšený zájem firem alespoň zčásti vyřešil, co s připravenými pochutinami. Podniky si je braly jako dárek pro zaměstnance a klienty jako náhradu za rušené firemní akce a večírky.

„Situace je ale nejistá obecně a i po zkušenostech z loňska jsem se raději vrátila i ke své profesi učitelky,“ popsala Kovaříková, jež má v Českých Milovech kromě výrobny svých produktů i kavárnu a chce tam udržet personál.

Keramik část zboží prodal, teď ho zvou na trh

Na žďárském náměstí měl mít po celý advent stánek se svými keramickými výrobky i Alexandr Králík. Na prodej se dopředu připravoval a vytvořil zásobu zboží.

„Jinak to ani nejde. Vánoce jsou nejdůležitější období roku a u keramiky je proces výroby poměrně dlouhý - nedá se to řešit ze dne na den,“ vysvětlil výtvarník, spisovatel, nakladatel a antikvář působící pod uměleckým jménem Saša Gr.

Zrušení trhů přišlo náhle, pár dní před startem prodeje. Jenže co pak s hotovými hrnky, zvonečky, aromalampami, pokladničkami a dekoracemi?

„Musel jsem hledat další způsoby, jak zboží dostat k zákazníkům - třeba upozornit lidi na můj obchůdek ve žďárském zámku či zprovoznit některé online prodejní kanály. Možná si někdo představuje, že za této situace stačí nasázet věci na e-shop, ale tak snadné to není,“ popsal umělec.

Sortiment na trhy je podle něj různorodý a ne vždy jej lze „napasovat“ do kategorií e-shopu. Dost času zabere i focení a vkládání zboží na web, nemluvě o tom, že zajistit e-shopu dostatečnou propagaci je práce na plný úvazek.

Kuriózní je, že poté, co Saša Gr. část keramiky úspěšně prodal, svůj stánek na náměstí nakonec mít bude - v rámci farmářských trhů. V jejich pořádání město našlo cestu, jak výrobcům umožnit prodej a zároveň dodržet vládní nařízení.

„Ta nařízení bohužel nemají logiku, jsou chaotická, nepromyšlená. Zakážou se vánoční trhy, ale nikdo neřeší, že se lidé nahrnou pro dárky do nákupních center. Doplácejí na to opět ti nejmenší,“ míní výtvarník.

Lidé si cestu na zahradu trhovkyně našli

Po svém vyřešila absenci vánočních jarmarků další lokální tvůrkyně keramiky, Michaela Orlová z Ostrova nad Oslavou. Po zrušení žďárského Fler trhu, na nějž měla nachystáno plno zboží, i dalších akcí, si zřídila obchůdek na terase a zahradě svého domu.

„Vyrábím dekorativní a zahradní keramiku, jíž umístění venku nevadí. Spíš naopak - lidé aspoň vidí, jak výrobky vypadají přímo v terénu,“ popsala Orlová, jejíž vizitkou jsou rozměrnější sochy andělů a ptáků. Ale vyrábí i misky, pítka pro ptáky a další dekorace.

Svoji „prodejnu“ propagovala i na sociálních sítích, což se osvědčilo. O prvním adventním víkendu si u ní lidé podávali dveře a noví zákazníci, vedle těch stálých, přijíždí průběžně i nyní.

Podle některých prodejců rukodělných výrobků se ale přístup řady zákazníků mění. „Je znát, že jejich kupní síla je menší. Možná v tom hrají roli i obavy o budoucnost. Zboží si prohlédnou, naberou inspiraci, ale je méně těch, co si něco koupí,“ popsala Zuzana Ptáčková ze žďárského Knihařského ateliéru Pírko, jenž poskytuje nejen běžné knihařské služby, ale vznikají tu i originální sešity, fotoalba, diáře a další zboží.

Trhovci získali „azyl“ i na zámku ve Žďáře

Znát to podle jejích slov bylo třeba o uplynulém víkendu na Mint Marketu, který se uskutečnil ve žďárském zámku a jako jedna z mála akcí se vzhledem ke svému charakteru pravidelného trhu mohl konat. V obchůdku v zámku Kinských vznikl nedávno jako podpora lokálních tvůrců i jakýsi „prodejní azyl“. Nabízeno je tam zboží drobných výrobců, aniž by si obchod bral obvyklou marži.

„Na naši výzvu na sociálních sítích se ozvala spousta zájemců. Vybrali jsme několik těch skutečně malých, často jde o šikovné maminky na mateřské či prodejce, co nemají jinou možnost, jak své věci bez trhů dostat mezi lidi - neprovozují žádný e-shop,“ vylíčila vedoucí obchodu Eva Černá. Potvrzuje, že zákazníci do prodejny sice chodí, ubylo jich ale a je znát, že jim pandemie, restrikce a zrušené akce sebraly vánoční náladu.

„Dá dost práce je nadchnout pro nákup nějakého hezkého produktu od lokálních tvůrců. Přitom u nás si mohou vánoční trhy tak trochu vynahradit. Dají si svařák, prohlédnou zboží, případně nakoupí dárky, děti si pohrají v dětském koutku, máme tu i krásnou výzdobu v interiéru i venku,“ nabízí variantu „trhů“ Černá.