Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Za šikanu spolužačky dostali školáci důtky a sníženou známku z chování

  • 35
Za nedávnou šikanu na humpolecké základní škole padly tresty. Pětice výtečníků z deváté třídy, kteří se hrubě chovali ke své spolužačce, se „podělí“ o snížené známky z chování a důtky. Trestní oznámení nakonec vedení školy podávat nebude, promluví si ale ještě s rodiči žáků.

Případ šikany vyšel najevo letos v dubnu. Čtrnáctiletou dívku její spolužáci titulovali přezdívkou Mařeno a zavírali ji během přestávky ve třídě (o případu jsme pasali zde).

„Tohle ona na začátku vnímala jako legraci. Sama mi to potvrdila. Jenže pak ji dvakrát nebo třikrát nutili do bitky se žákem jiné třídy a v tom okamžiku to přeteklo,“ uvedl ředitel Základní školy Hálkova v Humpolci Václav Strnad.

Vedení školy v prvopočátku dokonce uvažovalo o podání trestního stíhání vůči jednomu ze žáků, jelikož už dosáhl hranice 15 let.

„Nakonec jsme ale celý případ uzavřeli jako šikanu ve druhém stádiu. Po zjištění všech skutečností jsme došli k závěru, že to zase nebylo až natolik brutální, takže oznámení na policii nebylo nutné,“ oznámil ředitel humpolecké základky.

Škola se případ rozhodla vyřešit v rámci svých pravomocí. „A to tak, že hlavní aktér dostane na konci roku trojku z chování. Další dva pak odejdou s ředitelskou důtkou a zbývající dva s důtkou třídního učitele,“ přiblížil verdikt Strnad.

Můžete za to všichni, protože jste mlčeli, řekl ředitel třídě

Tento týden se podle něj navíc uskuteční setkání s rodiči tří hlavních strůjců šikany, a to za účasti Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a vedení školy.

„Náplní toho setkání bude zhodnocení celé události, řekneme si, o co v případu šlo a jakým způsobem jsme ho uzavřeli,“ dodal.

Ve třídě deváťáků, kde se šikana odehrávala, pak dojde také na pohovor.

„Jeden takový už jsem absolvoval v rámci jejich třídnické hodiny. Řekl jsem jim, že to vnímám jako velký problém, protože v tom vlastně určitým způsobem figurovala většina z nich. Byť pouze okrajově a na chvíli. Každopádně, že jsou pro mě pachateli i oni, neboť viděli něco, co nebylo v pořádku a nic s tím neudělali,“ zmínil Strnad.

V současné době by podle něj mělo být na škole už vše v pořádku. „S tou dívkou jsem od té doby mluvil asi čtyřikrát. Vždycky, když ji potkám, se jí ptám, jestli je všechno tak, jak má být. A ona mi pokaždé odpověděla, že není absolutně žádný problém. Že už ji dokonce nikdo netituluje ani tou přezdívkou,“ dodal ředitel Strnad.