Family kout pomůže hlavně maminkám, které si potřebují něco vyřídit a nemají kam dát malé dítě. Ilustrační foto.

Family kout pomůže hlavně maminkám, které si potřebují něco vyřídit a nemají kam dát malé dítě. Ilustrační foto. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Třebíčská radnice se postará o děti, jejichž rodiče „musí pro něco na úřad“

  • 0
Městský úřad v Třebíči chystá novinku pro rodiče s malými dětmi. Chce jim vyjít vstříc, když si potřebují něco vyřídit, proto plánuje zřízení rodinného koutku, kde v budoucnu děti i pohlídají.

Takzvaný family kout by mohl sídlit přímo v jedné z budov městského úřadu. "Rodinný koutek bude na Masarykově náměstí, kde jsou odbory, které lidé nejčastěji potřebují. Například sociální, dopravní. Poslouží ale i těm, kdo si bude vyřizovat i něco jiného. Bude volně přístupný," popsala místostarostka Marie Černá.

Koutek bude v místě, kde býval bufet, tedy v přízemí úřadu s bezbariérovým přístupem pro matky s kočárky. K dispozici bude přebalovací pult pro miminka, hračky, stůl, toalety, prostor pro nakojení miminek či nakrmení těch větších ratolestí.

Marie Černá se nechala inspirovat v jiných městech. "Moje dcera má zkušenost z Brna. V klidu tam jela s miminkem, protože našla místo, kde se mohla o dítě postarat," zmínila se Černá. Na vybavení a úpravy chce radnice v Třebíči získat dotaci. Věří, že peníze sežene, aby mohl koutek sloužit již v prvním čtvrtletí příštího roku.

"Zpočátku to bude opravdu jen útočiště pro maminky s malými dětmi," poznamenala Marie Černá. Do budoucna by se mohl koutek rozšířit. A to o pracovnice, které by se matkám o potomky postaraly po dobu, co budou vyřizovat ve městě potřebné záležitosti. "Uvažujeme o hlídací službě. Ta má ale přísná pravidla pro děti do tří let. Je to určitě další fáze, s níž počítáme," konstatoval radní Martin Svoboda.

Mají family kouty ve městech smysl?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 10. ledna 2011. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 503
Ne
Ne 441