Kostýmované prohlídky přibližují návštěvníkům nejrůznější výjevy z historie...

Kostýmované prohlídky přibližují návštěvníkům nejrůznější výjevy z historie kláštera. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Želivský hrad poprvé nabízí návštěvníkům pohled do historie kláštera

  • 1
Trčkův hrad v Želivě, který je součástí zdejšího klášterního areálu premonstrátů, si mohli poprvé v historii mimořádně projít návštěvníci v rámci kostýmovaných prohlídek.

Skupina ochotníků jim v Trčkově hradu v jeho kazetovém sále – který je jedinou místností hradu s částečně dochovanou původní výzdobou – sehrála o minulém prodlouženém víkendu scénu, v níž majitelé hradu své sídlo kvapně opouštějí.

„Hrad vystavěl úpravou bývalého kláštera Burian Trčka z Lípy jako své letní sídlo. My jsme ve scénce zdramatizovali pozdější odchod pánů z hradu, kterým došly peníze, a tak v roce 1622 Marie Magdalena Trčková hrad prodává premonstrátům. Ti zde poté obnovili klášter,“ popisuje Michal Hájek z pořádající platformy FajnEvent.

Goticko-renesanční Trčkův hrad byl pak po staletí součástí kláštera. V předminulém století zde byly umístěny klášterní muzejní sbírky, za první světové války lazaret a dívčí škola. Po roce 1950 tady byli internováni kněží a od roku 1956 jej využívala psychiatrická léčebna.

V posledních letech před rekonstrukcí byl hrad nevyužívaný. Jeho obnova dosud neskončila.

Císařská návštěva

Kostýmované prohlídky nyní přibližují návštěvníkům i další výjevy z historie kláštera. Začínají návštěvou císaře Karla IV. s doprovodem, jenž v rajském dvoře odpouští zdejším premonstrátům daně.

Po scéně v hradu se návštěvníci před chrámem setkávají s kardinálem Arnoštem Harrachem, který je pozve na návštěvu kláštera. Prohlídka pokračuje v historické klášterní jídelně. „Tam se vede debata o jídle, protože kardinál Harrach byl orientován nejen na duchovno. Za jeho éry tady bujel kulturní život a dělala se zde i divadelní představení,“ přibližuje Hájek.

V takzvané obláčkové místnosti se návštěvníci účastní výuky ve zdejším gymnáziu, které v rámci kláštera fungovalo v období baroka a rokoka.

Santiniho lom světla

V sakristii chrámu – jedné z mála místností kláštera, kde se dochoval původní nábytek – se pak hosté setkávají se slavným stavitelem Janem Blažejem Santinim, jenž zde kreslí plány přestavby želivského chrámu. „Poté v chrámové lodi Santini představí svůj nápad s lomem světla: jeho výpočty mu ukázaly, že jednou za rok paprsek protne klášterní okno a může se dotknout hlavního obrazu,“ doplňuje Hájek.

Kostýmované prohlídky se v želivském klášteře uskuteční ještě dnes (10. července) a pak ve dnech 1., 14., 15., 21. a 22. srpna. Pořadatelé doporučují si místa rezervovat na telefonním čísle 725 448 291 nebo e-mailu centrum@zeliv.eu.

Klášter, který se může pochlubit bezmála 900letou historií, je jinak přístupný každý den: od pondělí do soboty mezi 9. a 17. hodinou, v neděli od 10:00 do 17:00.