Obchodní dům Tesco v Havlíčkově Brodě nebude. Investorovi došla trpělivost s neustálými průtahy. O vstup do města marně usiluje už přes devět let. Ilustrační snímek

Obchodní dům Tesco v Havlíčkově Brodě nebude. Investorovi došla trpělivost s neustálými průtahy. O vstup do města marně usiluje už přes devět let. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Havlíčkův Brod se Teska nedočká a městu za něj ještě hrozí žaloba

  • 5
Už je to jisté. Obchodní dům Tesco na severním okraji Havlíčkova Brodu nevyroste. Investor vzdal složitá jednání a ztratil trpělivost se soudním řízením. Developer, který do příprav stavby vložil miliony, kvůli tomu připravuje žalobu na město za zmařenou investici.

Zhruba dvě stovky nových pracovních míst, nové nákupní možnosti pro obyvatele Brodu, úprava křižovatky s obchvatem, každoroční příspěvek na provoz městské hromadné dopravy, vybudování zastávek, chodníků, parkoviště pro tři stovky aut.

To je jen zlomek toho, co chtěl na severním okraji města budovat nadnárodní obchodní řetězec Tesco. Dnes je již jisté, že obří nákupní centrum ani navazující investice do majetku města v hodnotě 20 milionů korun nevybuduje.

Naopak možné je to, že bude na brodskou radnici podána žaloba za zmaření investice. „Příprava projektu nás stála miliony korun. Zvažujeme proto právní kroky, včetně možnosti podat na město žalobu,“ potvrdil Petr Ošlejšek, jednatel společnosti NIMIRU, která přípravu výstavby pro investora zajišťovala.

Nákupní zónu město roky odmítalo, proti byli hlavně obchodníci

Tesco mělo stát na severním okraji Brodu - za čerpací stanicí ÖMV v Masarykově ulici. O vybudování nákupní zóny se prostřednictvím společnosti NIMIRU snažilo už od roku 2005. Jenže neustálé průtahy, složitost jednání a nakonec i soudní spor se zničehonic se objevivší restituentkou sebraly investorovi trpělivost.

„Od společnosti Tesco mám zprávy, že pokračování dohod v Havlíčkově Brodě už je bezpředmětné. Řetězec se místo toho hodlá více zaměřit na své investice v zahraničí, zejména v Asii,“ uvedl Ošlejšek.

Starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS) je z vývoje celé záležitosti překvapen. Dosud o možné žalobě netušil. „Nejsem si vědom, že by město v jednání s investory nějak pochybilo,“ tvrdí. „Ale pokud skutečně byla příprava výstavby Teska zastavena, už kvůli ztrátě slibovaných pracovních míst mě to mrzí,“ dodal starosta.

Projekt se rodil s velkými problémy. Šest let trvalo, než se investor dohodl na jeho podobě s městem. A zastupitelé ho v roce 2010 zprvu odmítli. Památná jsou slova tehdejšího zastupitele a majitele obchodu s potravinami v centru města Josefa Hejkala (ODS): „Obchodní centra mají sice výhodu pro spotřebitele, ale už jich je ve městě šest a nevidím důvod, proč povolovat sedmé. Hrozí, že z centra zmizí menší a střední obchody, hrozí kanibalizace sítě,“ prohlásil. Schytal za ně vlnu kritiky ze všech stran.

Když podlehli zastupitelé, z ničeho nic se objevila restituentka

Noví zastupitelé, mezi nimiž už Hejkal nebyl, smlouvu o spolupráci těsně schválili o rok později po volbách. Jenže jen pár týdnů poté, kdy bylo vše podepsáno, celý projekt nabourala restituentka. Ta se soudně domáhala dosud státních pozemků, které ležely pod plánovanou příjezdovou cestou.

Tento spor není ani po třech letech ukončen. Ačkoli v minulosti už soudy nároky restituentky odmítly, tentokrát s vrácením půdy souhlasily. Případ se táhl přes několik odvolání. „Zatím poslední rozhodnutí krajského soudu je nepravomocné, podali jsme proti němu dovolání,“ pravil Ošlejšek.

Právě proto, že v této záležitosti investorovi město nikterak nepomohlo, chystá na něj NIMIRU žalobu. „Po pozemcích měl vést západní obchvat, což mělo být i napojení na plánované sídliště u psychiatrické léčebny. Se silnicí počítal územní plán města. Radnice se ale v záležitosti nijak neangažovala, přestože by to měla být ona, kdo by na jejím vyřešení měl mít největší zájem,“ konstatoval Petr Ošlejšek.

„Byl to soukromý spor. A my už ze zásady nechceme ovlivňovat jakékoli soudní pře a vstupovat do nich, pokud se města přímo netýkají,“ řekl Tecl. Podle něj však i nový územní plán se silnicí počítá.

Náhradní projekt s investicemi do infrastruktury nepočítá

Pozemky, které pro výstavbu nákupního centra v minulosti už společnost NIMIRU nakoupila, by však prázdné zůstat neměly. Podle Ošlejška by na nich do dvou let měly vyrůst menší obchody.

„Jednáme s několika zájemci. Mohl by tam být autosalon značky Kia, prodejna zahradní techniky, franšíza jednoho z řetězců KFC nebo McDonald´s a další obchody,“ vyjmenoval jednatel firmy NIMIRU.

O co ale Brod přijde, to jsou navazující investice do infrastruktury. Tesco slibovalo úpravu světelné křižovatky, vybudování silnice k léčebně, autobusových zastávek, chodníků, osvětlení, přislíbilo i úpravu toku Pivovarského potoka a polních cest v okolí. To vše za 20 milionů korun. Navíc bylo připraveno platit ročně půl milionu korun na MHD. Subdodávky pro místní firmy se mohly podle Ošlejška vyšplhat až na 60 milionů korun.

„Tento náhradní projekt budeme dělat sami na vlastních pozemcích s menší kapacitou parkovišť a předpokládanou menší návštěvností. Postačí nám nynější odbočka z Masarykovy ulice k čerpací stanici. Přestavovat světelnou křižovatku ani investovat do infrastruktury nebudeme,“ prohlásil Petr Ošlejšek.