Jan Tesař, bývalý předseda jihlavské ODS

Jan Tesař, bývalý předseda jihlavské ODS | foto: Stránka Jana Tesaře na Facebooku

Jihlavskou ODS vede Jan Tesař, muž, který se zastal „lháře“ Vovsíka

  • 3
Občanští demokraté v Jihlavě mají konečně šéfa. Je jím třiatřicetiletý Jan Tesař, kterého zvolili víc než rok po aféře minulého předsedy Radka Vovsíka. Podnikatel Jan Tesař tak povede druhou nejsilnější stranu v krajském městě.

Tesař stranu v Jihlavě dočasně vedl jako místopředseda jihlavské ODS po rezignaci lídra Vovsíka, kterého natočily kamery, jak opakovaně porušil rychlost za volantem vozidla. A tento týden se stal předsedou oficiálně.

Ve volbě spolustraníků porazil současného jihlavského primátora Jaroslava Vymazala.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS).

"Počty hlasů bych nechal jako interní záležitost. Vyhrál jsem s převahou, ale v číslech bych neviděl nic rozhodujícího. Rozhodně to nelze vnímat jako nějaký krok proti panu primátorovi. Svůj program jsem zaměřil spíše na přilákání nových členů," sdělil po zvolení Tesař.

"Neberu to nijak osobně ani jako prohru," sdělil jihlavský primátor a poražený kandidát na pozici lídra jihlavské ODS Jaroslav Vymazal.

Sám prý apeloval na jiné zkušené členy ODS, aby na předsedu kandidovali. Ti to ovšem podle jeho slov odmítli a vyzvali ke kandidatuře právě Vymazala. "Abych kandidoval na předsedu, nebylo to mým původním záměrem," vysvětlil Vymazal.

"Cítil jsem, že strana by měla mít v čele osobnost," naznačil primátor. "S kolegy, se kterými jsem o tom hovořil, jsme se shodli, že pan Tesař zatím tou osobností není, dál to ukáže čas," dodal Vymazal.

Ta aféra byla hloupost, řekl Tesař

Podle nového předsedy místní ODS Jana Tesaře v jihlavské buňce strany dochází k velké obměně. "Chtěli bychom být otevřenou stranou, přitáhnout do ODS další nové členy. Proto byla taková podpora mladým členům," vysvětlil třiatřicetiletý Tesař.

Radek Vovsík na mimořádné tiskové konferenci v Jihlavě přiznal, že lhal a oznámil, že rezignuje na post náměstka primátora (6. srpen 2010)

Přitom právě Tesař loni při aféře Radka Vovsíka, který se křivě vymlouval na osobu blízkou po dopravních přestupcích, usvědčeného lídra ODS obhajoval.

Když se Vovsík přiznal, že médiím lhal o svých přestupcích, Tesař se ho jakožto místopředseda ODS zastal. "Vy jste nikdy v životě neudělal žádnou chybu," reagoval tehdy Tesař na otázku MF DNES, zda je přípustné, aby Vovsík jakožto tehdejší kandidát na primátora veřejně lhal.

I po usvědčení Vovsíka ze lži tvrdil, že je tehdejší lídr strany pro ODS ten nejlepší kandidát na post primátora. Na stránkách ODS své vyjádření nadále zveřejňuje.

Ani dnes by svá slova neměnil. "I díky Radku Vovsíkovi jsem nyní volbu předsedy ODS vyhrál. On mě společně s Leo Švančarou kdysi navrhl do rady, to byl můj start," zavzpomínal Tesař.

Zavázán se ovšem expředsedovi, který se po kličkování v aféře nakonec vzdal všech funkcí i členství ve straně, prý necítí. "To není závazek, jen na to nezapomenu. Vím o tom, co pro mě udělal," dodal Tesař.

"Aféra, které se dopustil, byla hloupost a neměla se stát, to ale nic nemění na tom, co v ODS dokázal," dodal Tesař.

"Skokanem" se v jihlavské ODS stal architekt David Beke. Ten je místopředsedou společně s Janem Dršatou, radním a městským zastupitelem. Místní rada ODS má pět nových členů, z poloviny jedenáctičlenného složení byla obměněna. Volba vedení místního sdružení se koná jednou za dva roky.