Renesanční zámek v Telči se chystá na rozsáhlou rekonstrukci. V rámci...

Renesanční zámek v Telči se chystá na rozsáhlou rekonstrukci. V rámci archeologického průzkumu odborníci zjistili, že pod jeho částí se skrývají pozůstatky gotického hradu. Na snímku na místo, kde byly spouštěny sondy, ukazuje kastelán Bohumil Norek. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Pod zámkem v Telči jsou zdi gotického hradu, zjistili archeologové

  • 0
Pod zámkem v Telči stojí zdi gotického hradu. Odborníci přitom dosud předpokládali, že byl hrad před výstavbou renesančního zámku úplně zbořen. Nečekaný objev oznámil David Zimola, vedoucí archeologického oddělení Muzea Vysočiny Jihlava.

Archeologický průzkum zámeckého areálu v Telči provádí odborníci kvůli chystané rekonstrukci zámku. Bude stát více než 200 milionů korun a začne příští rok. „Letošní turistickou sezonu přípravy rekonstrukce nijak neovlivní,“ zdůraznil kastelán zámku Bohumil Norek.

Archeologický průzkum začal v Telči loni v říjnu a skončí na konci března. Vědci už vyhloubili dvanáct sond. Na hradní zdi narazili v severovýchodní části zámku pod malým dvorkem.

„Podařilo se nám zjistit vnitřní část domu, představuji si ho jako věžový palác s podlažím, protože ve stěnách byly kapsy pro trámy,“ řekl vedoucí archeologického oddělení Muzea Vysočiny Jihlava David Zimola. 

Výzkum se zastavil v hloubce čtyř metrů. Z bezpečnostních důvodů nebylo možné pokračovat.

Lze ale předpokládat, že terén ukrývá i nižší patro. Svědčí o tom okenní otvory nalezené až v úrovni dna odkryté sondy. Keramika nalezená v zásypu původního hradu dosvědčuje, že hrad zanikl na počátku 16. století.

Sonda odhalila i kosterní pozůstatky uložené hlavou k západu

„Původní hrad se zámkem vůbec nekoresponduje, jednoduše ho zasypali a na jeho místě postavili novou stavbu v rámci módní renesanční vlny už v polovině 16. století,“ řekl Zimola.

Sonda v zahradě zámku odhalila kosterní pozůstatky uložené hlavou k západu. Zda jde o muže či ženy, na co zemřeli a v jakém věku, zkoumají antropologové. Závěry budou podle Zimoly známy na konci tohoto roku.

„Pietně uložené ostatky mohou svědčit o tom, že se v místě nacházel středověký hřbitov, který navazoval na dosud neznámou sakrální stavbu,“ uvedl Zimola.

Kromě výzkumu historie měly archeologické sondy pomoci i s odhadem přesnějšího umístění novodobých inženýrských sítí. Jejich obnova, včetně elektroinstalace, bude součástí velké rekonstrukce zámku. Termín jejího dokončení je stanoven na 31. prosince 2022. Po rekonstrukci bude zámek pro turisty otevřený celoročně.