Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dívenka prožívá hodiny dřiny v tělocvičně. Chce být jako ruská hvězda

  9:09
Provazy, rozštěpy, přemety a dlouhé hodiny v tělocvičně. Přesně tak vypadají dny nadějné moderní gymnastky z Jihlavy. Teprve desetiletá Tereza Suchá má svůj velký olympijský sen. A pro jeho splnění dělá maximum. Loni se stala královnou olympiády dětí a mládeže se dvěma zlaty.

Desetiletá rodačka z Jihlavy Tereza Suchá si před lety vybrala jako sport číslo jedna moderní gymnastiku. A plánuje v ní v budoucnu dosáhnout co nejlepších výsledků nejenom doma, ale i za hranicemi. Například na olympiádě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dvojnásobná vítězka této domácí akce plánuje ovšem časem uspět i pod „velkými“ pěti kruhy. „To jo, velké olympiády bych se chtěla jednou zúčastnit strašně moc. To je ale asi sen každého sportovce,“ okamžitě potvrzuje rodačka z krajského města Vysočiny.

Důkazem, že to myslí skutečně vážně, jsou její výsledky. Loni slavila titul vicemistryně České republiky. Rok před tím šampionát ve cvičení s obručí dokonce vyhrála. A dvě už zmiňované zlaté medaile z dětské olympiády byly skvělou tečkou.

Jako většina sportovců, tak i Tereza s kariérou začínala brzy. „Cvičí asi od dvou let. Zpočátku chodila na takové to dětské protahování. S gymnastickým náčiním trénuje asi od pěti let,“ přibližuje maminka Petra.

Kužely, míč, obruč, stuha a švihadlo. To všechno je náčiní pro moderní gymnastky. A Tereza je má díky pravidelným tréninkům všechny naprosto dokonale osahané. „Nejradši mám cvičení s kužely, baví mě to,“ svěřuje se talentovaná jihlavská gymnastka.

Vedle gymnastiky už není prostor na kamarády ani jiné záliby

A protože moderní gymnastika vyžaduje tvrdou přípravu, nezbývá Tereze na další zábavu čas. „Ona tím sportem žije, je pro ni na prvním místě. Chce na olympiádu a další vrcholové akce, na nic jiného tak nemá prostor,“ tvrdí trenérka Kateřina Rezková.

Ostatně její slova potvrzuje i maminka mladé závodnice. „Musí samozřejmě chodit do školy, ale i tam je potřeba vstřícnější přístup od učitelů. Někdy totiž mají i dvoufázové tréninky. Víkendy pak tráví na závodech. Nejsou tam mimo gymnastiku jiní kamarádi, není prostor na nic dalšího.“

A jak na otázku týkající se volného času reagovala samotná Tereza? „Máme v roce volno jen jeden měsíc, v tu dobu jezdím s rodiči na dovolenou. Jinak času moc není.“

Ve chvíli, kdy přišla řeč na vzor, vypálila ze sebe Tereza bez dlouhého váhání jméno úspěšné ruské gymnastky. „Určitě je to Dina Averina.“

Šoumenka, která si své vystoupení dokáže pořádně užít

Podle maminky je Tereza velká „šoumenka“, tudíž si každé svoje vystoupení dokáže pořádně užít. „Ráda se předvádí a to je pro ni velká výhoda. Je zručná, co se týká manipulace s náčiním. Ale ty provazy a rozštěpy musela vydřít. Některé holčičky to mají od narození, ona musela hodně makat,“ přiznává.

Seriál Vysočina má talent

Regionální příloha MF DNES přináší seriál, ve kterém každý týden představuje talentované sportovce z Vysočiny.

Vysočina má talent

Pokud je ve vašem oddílu nebo okolí šikovný chlapec či dívka, jejichž výsledky a výkony zaslouží pozornost, dejte nám o nich vědět na uvedené kontakty: MF DNES Vysočina, Brněnská 71, 586 01 Jihlava; telefon: 564 606 210; e-mail: redji@mfdnes.cz nebo jan.salichov@mfdnes.cz

„Jinak v Česku je to v gymnastice těžké. Třeba s Ruskem se vůbec nemůžeme rovnat. Tam mají na výběr z milionu dětí a je to pro ně sport číslo jedna. Točí se v něm veliké peníze, závodnice jsou tam jinak podporované,“ zamýšlí se maminka Petra.

A právě rodičům patří podle trenérky velké díky. „Každý týden musí rodiče děti tři dny vozit asi dvacet kilometrů z Jihlavy na tréninky, protože máme velký problém s tělocvičnami. Je tady víc oddílů moderní gymnastiky a každý se snaží mít pro sebe maximum času. Navíc děti potřebují koberec a vysoké stropy, takže nám nezbývá nic jiného než jezdit trénovat do jiné tělocvičny,“ prozrazuje Kateřina Rezková.

A maminka dává trenérce za pravdu. „Je to pro nás hodně náročné. Pořád ji někam vozit. Ani víkendy nemáme volné. Ale dali jsme se na boj, tak bojujeme.“

Na adresu Terezky navíc maminka sype samou chválu. „Myslím, že šanci do budoucna určitě má. Hlavní je, že ji to baví. Je v tom sportu taková dravá a chce vítězit. Uvidíme, jestli u něj vydrží. V hlavě to zatím srovnané má. Jako rodiče uděláme vše, aby u toho zůstala. Jsme na ni moc pyšní,“ dodává s úsměvem maminka Petra.

Nebojí se a ráda se předvádí, v závodě dvojnásob

Terezku znám asi čtyři roky, kdy jsme zakládali náš klub. Má od přírody dáno, že trenérku i publikum zaujme. Nebojí se toho, to je její velká výhoda. To, co zvládá na tréninku, pak dvojnásobně prodá v závodě. Opravdu se ráda předvádí. Musím ale také říct, že je to docela dříč. Když se do něčeho zakousne, vydrží u toho do doby, než se to naučí. Je velice oblíbená v kolektivu. Nebojí se udělat si srandu z čehokoliv, ani sama ze sebe.

Terezka mě překvapila hned první rok, když se dostala do finále domácího šampionátu. Letos postoupila do vyšší kategorie: naděje starší. Minulý rok cvičila dvě sestavy s náčiním a dvě bez náčiní. Letos už má ale čtyři sestavy s náčiním. Z toho je opravdu náročná stuha. Její silná stránka je obruč.

Zatím je ve věku, kdy nevíme, jak to do budoucna půjde dál. Přijde puberta, přijdou hormonální změny postavy. Já si myslím, že hraniční věk je juniorská kategorie, kdy se potom rozhoduje, jestli děti zůstávají u moderní gymnastiky, nebo odcházejí k  jiným sportům. Tam se to láme.

Vidí, že ostatní děti jdou o víkendu na hřiště a oni musí na závody nebo na doplňkové tréninky. Ale to je asi v  každém sportu. Když bude pokračovat, šanci má. A já doufám, že u gymnastiky vydrží. A hlavně, že ji bude dál bavit.

- Kateřina Rezková, trenérka SK MG Vysočina

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Lidé váží i dvouhodinovou cestu. Oblíbená novoměstská tančírna láká na parket

24. dubna 2024  8:36

Parta středoškoláků, senioři, lidé středního věku. Ženy, muži, zkušení tanečníci stejně jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...