Na půdě synagogy v Pacově našli památkáři hebrejské texty i plášť

  • 1
Modlitební texty s hebrejským písmem, zlomky chrámových ozdob, ale také modlitební plášť či obaly na svíčky. To jsou některé z nálezů, které učinili pracovníci Židovského muzea v Praze při prvním průzkumu půdy a mezipatra židovské synagogy v Pacově. Zkoumali ji společně s archeology a památkáři.

Průzkum zorganizoval pacovský spolek Tikkun, který synagogu loni koupil a nyní plánuje její rekonstrukci.

„Nálezy možná z odborného hlediska nejsou mimořádně cenné, ale pro nás mají symbolický význam. Jsou to hmotné doklady toho, jak synagoga kdysi fungovala,“ řekla předsedkyně spolku Tikkun Daniela Orlando.

Odborníci se v synagoze ve čtvrtek sešli hlavně proto, aby poprvé prozkoumali obsah takzvané genizy, tedy prostoru, kam správce synagogy odkládal předměty, které už nemohly sloužit k bohoslužebným účelům, ale podle židovské věrouky nesměly být zlikvidovány běžným způsobem.

„Obvykle se jednalo o modlitební knížky nebo svitky Tóry psané hebrejsky nebo i jinými židovskými jazyky, kde bylo uvedeno Boží jméno. Protože Boží jméno by mohlo být znesvěceno, kdyby ten předmět zanikl nesprávným způsobem, tak byly ty předměty odkládány do genizy, kde se postupně rozkládaly. Někdy byly přeneseny na židovský hřbitov a tam pohřbeny. Jindy zůstaly v genizách po celá staletí,“ vysvětlila Lenka Uličná ze Židovského muzea v Praze.

Sonda odhalila okrově bílou výmalbu v zazděném mezipatře

Nejstarší obsah genizy pacovské synagogy pocházel pravděpodobně z 19. století. Synagoga byla postavena nejpozději v roce 1823 a přestavěna po požáru v roce 1864.

„Zdánlivě banální nálezy typu obalů na svíčky nám umožní poznat běžný život tehdejší zdejší židovské komunity,“ podotkla Uličná.

Mezi dalšími nálezy z půdy pacovské synagogy se objevil i zhruba sto let starý obal na střešní lepenku či zbytky z někdejších plechových střešních ozdob synagogy.

Archeologové a památkáři také poprvé zběžně prohlédli mezipatro synagogy, vzniklé přidáním novodobého stropu do hlavní síně.

„Sonda odhalila starou okrově bílou výmalbu, kterou by zřejmě nebyl problém obnovit,“ řekla Orlando. Nápisy ani dekorativní výmalby první sondou nebyly nalezeny.

Cenným objevem je podle Daniely Orlando zjištění, že původní vstup na půdu synagogy vedl přes někdejší ženskou galerii šachtou se schodištěm. „Šachta byla zazděna asi po válce. Je na místě úvaha o jejím obnovení,“ řekla Orlando.

Odborníci z muzea hledají genizy ve stavbách po celé republice

Nalezené předměty chtějí členové spolku krátkodobě vystavit na letním semináři o budoucím využití synagogy, který plánují na srpen. „Letos chceme obnovit původní vchod do synagogy a ubourat novodobý mezistrop,“ popsala Orlando.

Členové spolku Tikkun synagogu koupili loni po veřejné sbírce za 950 tisíc korun od soukromého vlastníka. Chtějí ji obnovit do její podoby z 19. století.

V tuzemsku dochované genizy obsahovaly nejstarší materiál zpravidla ze 16. století.

„Ve světě jsou ale známy i daleko starší genizy. Káhirská geniza obsahuje materiály postihující celé dějiny tamní židovské obce, což jsou tisíce let,“ podotkla Uličná.

Vědci postupně zkoumají tuzemské lokality, ve kterých se dá předpokládat existence geniz.

„Naposledy jsme loni byli v Zálužanech. Probádali jsme asi 15 lokalit, převážně z Čech. Zpravidla to jsou budovy, které stejně jako synagoga v Pacově dlouhodobě sloužily nepůvodnímu účelu,“ řekla Uličná. Po válce byla synagoga využívána jako sklad.