Masarykovo náměstí v Jihlavě

Masarykovo náměstí v Jihlavě | foto: MF DNES

SVAK musí Jihlavě zaplatit nájem 11 milionů za stoky, rozhodl soud

  • 0
Svaz vodovodů a kanalizací (SVAK) musí uhradit Jihlavě více než 11,3 milionu korun. A to za nájemné vodohospodářské infrastruktury za únor až duben. K tomu musí svaz uhradit i soudní výlohy za bezmála tři čtvrtě milionu korun.

Rozhodl o tom jihlavský okresní soud, když vyšší soudní úřednice Ludmila Lehká vydala v pondělí 5. srpna platební rozkaz. Do 15 dnů od doručení rozkazu je Svaz vodovodů a kanalizací (SVAK) povinen milionové sumy uhradit. Anebo podat k soudu odpor.

Způsob, jakým soud rozhodl, se předsedovi SVAK Jiřímu Vlachovi nelíbí. "Vyšší soudní úřednice bez jakéhokoliv prostudování věci vydala toto rozhodnutí," konstatovala.

Spory o majetek

  • Majetek na území města, který přešel v privatizaci od státu ke SVAK a Jihlava žádá vypořádání. Spor o nájemné se jej týká. 
  • Majetek vybudovaný SVAK na území Jihlavy. Požadavek nájemného se jej také týká. Město připravuje žalobu na vydání.
  • Majetek, který městu dříve patřil a který Jihlava v době, kdy to ještě ze zákona šlo, vložila do svazku. Toho se nájemné týká, vydání se Jihlava domáhá ve správním řízení.
  • Majetek Jihlavy, který svazek nikdy nevlastnil, pouze disponoval právem k hospodaření. Spor o nájemné se jej netýká, vydání se Jihlava domáhá ve správním řízení.

"Žaloba byla velmi rozsáhlá, s přílohami na více než 200 stranách. Soud pečlivě posuzoval obsah. A pokud by soud měl pochybnosti, vůbec nevydává platební rozkaz, ale nařídí soudní jednání," reagoval na zpochybňování verdiktu advokát hájící jihlavskou stranu Radek Ondruš.

Nyní tak musí svazek prokazovat, že platební rozkaz obdržel neprávem.

"Samozřejmě podáme odpor. S právníkem se domluvíme i na dalším postupu nejen proti platebnímu rozkazu, ale i tomu, jak může takto někdo rozhodnout. Myslím, že není možné vydat platební rozkaz na zaplacení něčeho, co se vztahuje k majetku, který nikdy nebyl města Jihlavy," dodal předseda svazku Vlach.

"Jde totiž o nájemné za majetky, které nikdy ve vlastnictví města Jihlavy nebyly, protože od státu majetek přešel přímo na svazek, nikoliv na město. A město si na něj nyní činí nároky," řekl Vlach.

Ani s tím však advokát Ondruš nesouhlasí. "Pan Vlach lže. A vědomě. Moc dobře ví, že se jedná o nájemné za majetek, který měl svazek vydat městu do 1. února podle stanov svazku i podle usnesení jeho valné hromady. Pohledávky za nájemné se týkají majetku Jihlavy vloženého do svazku a také majetku privatizovaného," řekl Ondruš.

Padne i další žaloba

SVAK podle Ondruše měl čas na přípravu vydání od roku 2009, kdy jihlavští zastupitelé odhlasovali vystoupení města ze SVAK. "Svaz může vydání majetku i dále protahovat, pak to ale obce ve svazku zaplatí na nájemném," podotkl.

A potvrdil, že město podá i další žalobu. "Bude podána žaloba za další tři měsíce nájemného za majetek, který měl svazek městu už vydat," konstatoval Ondruš.

Vlach tvrdí, že Jihlava svazku dluží 17 milionů za vyrovnání projektu druhé etapy výstavby vodohospodářské infrastruktury.

"Vzhledem k tomu, že po nás Jihlava chtěla nájmy za majetek vložený svazku do práva hospodaření, začali jsme započítávat nájemné do této částky, ze které jej upisujeme," tvrdí Vlach.

Ani v tom se však s Ondrušem neshodne. "Těchto 17 milionů, které Jihlava dostala od svazku, bylo ze strany Jihlavy jednorázově započteno a započtenou pohledávku již nelze započítávat. A pokud povinnost zaplatit nájemné SVAK neuznává, proč by na ni započítával, a tak ji vlastně hradil?" reagoval Ondruš.

Předání majetku stále vázne

Jihlava vystoupila ze SVAK na konci loňského roku kvůli již dříve ztracené čtvrtmiliardové dotaci na rekonstrukci vodohospodářské sítě. Kanalizační síť včetně dokumentace měla mít Jihlava ve své správě letos do konce ledna.

Jenomže ji nemá do teď a hrozilo, že kvůli tomu přijde o další dotaci ve výši 176 milionů korun, o kterou si již požádala sama. Až na konci června se obě znesvářené strany dohodly, že město dokumentaci dostane co nejdříve.

SVAK však ani přes vleklá vyjednávání a urgence majetek městu dosud nevydal. "Majetek vydáme, musí se ale ocenit a po převedení na město se z něj musí odvést i daň, která bude poměrně vysoká," řekl ve čtvrtek MF DNES Vlach.

"Svazek nám odmítá vydat konkrétní listiny, které město nezbytně potřebuje k hospodaření s majetkem. Svazku byl předán třístránkový seznam toho, co v dokumentaci chybí a z jeho strany je nečinnost, ačkoliv Svazek přislíbil vydání," tvrdí Ondruš.