Bezproblémový provoz Horáckého zimního stadionu v Jihlavě vyžaduje další...

Bezproblémový provoz Horáckého zimního stadionu v Jihlavě vyžaduje další investice. | foto: archiv MAFRA

Lepší je stavět nový stadion. Ale to v Jihlavě neprojde, říká architekt

  • 0
Jihlavský magistrát má během září dostat na stůl dvě studie na rekonstrukci Horáckého zimního stadionu. Obě by měly splňovat požadavky pro pořádání extraligových utkání. Architekt, který se podílel na stavbě arén v Liberci nebo Třinci, chce předložit i třetí variantu, kterou považuje za nejlepší.

O tom, že má Horácký zimní stadion v Jihlavě své nejlepší roky už dávno za sebou, se všeobecně ví. O jeho rekonstrukci se mluví už několik let. I přesto se však chátrající stánek, v němž se slavilo dvanáct titulů pro mistra republiky, znovu vrací do obliby čelných hokejových funkcionářů.

Na konci července hostil kemp hokejové reprezentace, před domácím světovým šampionátem zde národní tým sehrál dvě přípravná utkání se Slováky a loni v létě dokonce při exhibici olympijských vítězů z Nagana přilákal největší české hvězdy.

Nikdy při tom nezaznělo ani slůvko stížností na stav jihlavské haly. „I když není nejmladší, minimální standardy, které jsou nutné k pořádání mezinárodních zápasů, splňuje,“ vyjádřil se letos při střetnutích českých a slovenských hokejistů Zdeněk Zikmund, mluvčí Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Minimálními standardy se rozumí zejména zázemí pro hráče a rozhodčí. Kabiny musí mít dostatečný prostor a počet sprch.

„Je zde to, co potřebujeme k tréninku, i kvalitní bydlení s chutným jídlem. Samozřejmě je to starý zimák, ale má svou atmosféru. Místní prostředí je kouzelné,“ přidal při nedávném kempu národního týmu v Jihlavě další komentář Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH.

Z investice za 600 milionů nakonec nemusí být ani polovina

Jenže kouzlu místa nepropadají stavaři a statici. Podle jejich názoru je na hranici životnosti střešní konstrukce z roku 1968 i obvodové zdivo stadionu.

Původní plány počítaly s přestavbou, jež by vyšla minimálně na 600 milionů korun. Jenže tato suma není v silách městské pokladny. Obzvláště ne ve chvíli, kdy se plánují investice do modernizace kanalizační a vodovodní sítě přesahující miliardu korun. Primátor města Rudolf Chloupek (ČSSD) se už dříve nechal slyšet, že by se s rekonstrukcí rád vměstnal do 300 milionů.

„Finanční strop, do něhož se musím vejít, jsem od města žádný nedostal. Ale očekávám, že bude nastavený dost nízko,“ říká architekt Antonín Buchta.

Právě on bude pro magistrát připravovat studie rekonstrukce Horáckého zimního stadionu. Se stavbou hal pro extraligový hokej zkušenosti má. V minulosti pracoval například na projektech třinecké Werk Areny nebo Home Credit Areny v Liberci.

„Zažil jsem pár podobných případů, jako je v Jihlavě, a vždy jsme dospěli k závěru, že než přestavovat starý stadion, je lepší postavit nový. To ale teď zřejmě nepřipadá v úvahu, zásada města je zachovat Horácký zimní stadion,“ ví Buchta.

„V tuto chvíli na stavbu nové haly skutečně nemáme peníze,“ potvrzuje i náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Architekt si zadání sám rozšířil o stavbu nového stadionu

Architekt dostal od města objednávku na vyhotovení dvou studií. V obou je stejná podmínka: hala musí splňovat požadavky pro pořádání extraligových zápasů.

„Mám udělat variantu s maximálním využitím stávajícího stavu. Druhá je našlapat to, co se dá, aby stadion splňoval kapacitou hlediště a dalšími parametry požadavky extraligy. To znamená minimálně 5 200 diváků s převážnou částí sedících,“ popisuje Buchta.

Na magistrát však místo dvou návrhů možná ponese hned tři, zadání si totiž sám rozšířil. „Uložil jsem si, že bych na to místo zkusil udělat něco nového.“

Už při přípravě studie je všem zúčastněným stranám jasné, že případná rekonstrukce nebude po stavební stránce zrovna jednoduchou záležitostí. „Je tam problém, že hala je tak obestavěná, že není odkud stavět,“ popisuje Buchta jeden z největších zádrhelů.

Na rekonstrukci je málo místa, komplikuje ji zimáček i troleje

Ví o něm i město, jež je majitelem stadionu. „Zimáček, který vznikl hned vedle hlavní haly, znemožňuje přístup k rekonstrukci. Všude okolo jsou pak trolejbusové dráty a spousta komplikací. To všechno musí studie zohlednit,“ přitakává náměstek primátora Výborný.

Ten by byl rád, kdyby veškeré náklady na přestavbu neležely pouze na bedrech magistrátu a podařilo se najít partnera v soukromém sektoru. „Je ale třeba aktivně hledat,“ říká.

Ve spolupráci se soukromníky nyní staví stadion město Telč, loni v prosinci se podobný projekt podařilo uskutečnit v Bystřici nad Pernštejnem. Jde ovšem o výrazně menší haly, než je Horácký zimní stadion, jenž má v současnosti kapacitu hlediště 7 200 diváků.

Na zevrubnou rekonstrukci Horáckého zimního stadionu byl už před lety vyhotoven kompletní projekt. Ten však podle vedení magistrátu během času zastaral.

,