Studentky Tereza Ondráčková (vlevo) a Monika Vlachová jezdí po Třebíčsku a přednášejí žákům o nebezpečích internetu.

Studentky Tereza Ondráčková (vlevo) a Monika Vlachová jezdí po Třebíčsku a přednášejí žákům o nebezpečích internetu. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Studentky jezdí po Třebíčsku a povídají dětem o nebezpečích internetu

  • 1
Sexuální násilníci už nečíhají jen před školami či v parcích, ale stále častěji své oběti hledají i na internetu. A právě o nástrahách sítě přednášejí dětem na základních školách na Třebíčsku studentky Tereza Ondráčková a Monika Vlachová. "Žáci nás berou a napjatě poslouchají," shodují se dívky.

Je jim sedmnáct a osmnáct let. Obě studují druhý a třetí ročník třebíčského gymnázia. A statečně předstupují před třídy plné dětí, aby jim povídaly o nástrahách internetu.

Tereza Ondráčková a Monika Vlachová totiž připravily preventivní program o kyberšikaně a problémech, které mohou děti na internetu nebo při používání dalších informačních a komunikačních technologií potkat.

Děti jsou schopné napsat o sobě vše

Internet je sice výborný pomocník, ale zároveň právě pro děti skrývá hrozbu. Objevují se totiž případy sexuálního napadání po veřejné síti. Bezelstné děti v klidu napíší na sociální síť o sobě skoro všechno a pak může nastat velký problém. Tereza s Monikou si toto uvědomily.

"Myslím si, že vzhledem k našemu věku nás děti ze základních škol berou lépe, než když jim o rizicích povídají učitelé nebo rodiče. Jsme jim bližší. Navíc i my tím žijeme. Známe prostředí internetu, sociálních sítí. Víme o hrozbách. A také rozumíme jazyku internetu. Mnoho dospělých se s tímto setkává jen velmi okrajově," shrnula Tereza.

Zatím se dívky nesetkaly s tím, že by při přednáškách žáci vyrušovali. "Naopak, sedí jak zařezaní. Potichu nás poslouchají," dodala Tereza.

Jezdí po Třebíčsku, žákům pouští prezentaci a videa

"Program je postaven na prezentaci, kterou dětem promítáme. Děti se zapojují aktivně, mají otázky. Je patrné, že je tato problematika hodně zajímá," vypíchla Monika.

Během prezentace pouští dívky různá ilustrační videa, která natočily ve spolupráci se svými spolužáky.

"Rozdáváme dětem také informační letáky, na kterých jsou shrnuty základní body prezentace. K programu byly vytvořeny i internetové stránky. Tam si děti i rodiče mohou najít různé informace o této problematice," konstatovala Monika s tím, že vše je na webu kybersikana.eu.

Preventivní program je určen dětem základních škol a dalších zájmových skupin od třetích do devátých tříd. Tereza s Monikou s ním objíždějí základní školy či dětské domovy na Třebíčsku.

Mají i zpětnou vazbu. Dětem při přednáškách rozdávají dotazníky, aby se sami malí posluchači vyjádřili k prezentaci. "Odezva je výborná. Od nás to děti berou jako doporučení, čeho se vyvarovat. Od rodičů by to braly jako zákazy a příkazy," zamyslela se Tereza.

Studentky se dostaly k tomuto programu přes psycholožku Pedagogicko-psychologické poradny v Třebíči Janu Matějkovou. "U ní jsme absolvovaly program, v rámci něhož naše preventivní činnost vznikla. Letos chceme naši práci přihlásit do soutěže Středoškolská odborná činnost," předeslala Tereza.