Obě lípy, které nechá město pokácet, jsou viditelné při pohledu od bývalé prodejny Baťa. Už nyní jsou z nich prakticky torza. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dvě lípy u morového sloupu v Jihlavě padnou do konce března, ohrožují okolí

  • 4
O čem se v Jihlavě dlouho jen mluvilo, se stane realitou. Do konce března budou pokáceny dvě staleté lípy stojící okolo morového sloupu na centrálním Masarykově náměstí. Informaci potvrdil jihlavský magistrát. Žádost o pokácení stromů podal loni v květnu.

„Jedná se o stromy, které mají sníženou vitalitu a velmi silně prosychají v kosterních větvích, proto je již nelze stabilizovat řezem ani žádným jiným možným způsobem,“ sdělila Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Podle magistrátu tyto dva stromy dokonce ohrožují bezpečnost kolemjdoucích. Hrozí totiž pád suchých větví. Obě lípy, o které jde, jsou viditelné při pohledu od bývalé prodejny Baťa. Už nyní jsou z nich prakticky torza.

Ke kácení musí podle Ruschkové dojít do konce března. „Práce budeme koordinovat se Službami města Jihlavy, protože nejprve musí být ze stromů odstraněno vánoční osvětlení, které je na lipách celoročně nainstalováno,“ upozornila vedoucí odboru.

V centru města - navíc po několika velmi suchých letech za sebou - se stromům kolem morového sloupu nedaří. Zdravotní stav všech osmi lip vysazených pravděpodobně až po roce 1900, se každým rokem horší. Dřevinám nesvědčí udusaná půda v jejich okolí, sevření dlažbou a agresivní psí moč.

Lidé jsou na stromy pyšní, kácení se jim vůbec nelíbí

Zbývajících šest lip, tvořících kolem morového sloupu jakýsi zelený prstenec, bude ponecháno. V létě tvoří zelenou oázu na rozpáleném náměstí. V době Vánoc nabízejí díky osvětlení zase neopakovatelnou atmosféru.

„Zbývající lípy u morového sloupu budou v letošním období vegetace, tedy až budou stromy olistěné, ošetřeny řezem a odstraní se suché části větví,“ sdělila Aneta Hrdličková z kanceláře primátorky.

Obyvatelé Jihlavy jsou na tyto stromy pyšní a nedají na ně dopustit. „Morový sloup se stromy, to je přece to nejkrásnější z celého náměstí,“ nechala se slyšet třeba Libuše Kubová při jedné z veřejných debat.

K náhradní výsadbě za pokácené lípy zatím nedojde, a to kvůli plánované revitalizaci náměstí.

„Stromy budou případně nahrazeny až po konečném výběru projektu nebo po provedení revitalizace náměstí,“ dodala mluvčí Hrdličková.

Návrh na přeměnu náměstí bude upraven, zeleň chybí i radním

Vítězný návrh architektonické soutěže na revitalizaci Masarykova náměstí zatím počítá s navýšením počtu stromů na náměstí přibližně o dvě desítky. Ale také s tím, že mariánský sloup postavený v letech 1686 až 1691 zůstane odhalený. To znamená, že by musely být pokáceny i zbývající lípy.

„Projekt na revitalizaci náměstí potřebuje ještě spoustu úprav. Z mého pohledu je v něm velmi málo zelených ploch, alespoň v horní části náměstí. Také by se mělo najít rozumné řešení mezi parkováním aut, kterému je v něm podle mě dávána v návrhu přednost, a přirozeným stínem, který nabízejí stromy,“ uvedla radní Silvie Čermáková.

Masarykovo náměstí bude čekat letos ještě jedno kácení. A to lípy před domem číslo 34. „Strom má výrazně sníženou vitalitu a v poškozené bázi kmene již byla prokázána infekce,“ doplnila k zásahům Katarína Ruschková.