Na Hlavním nádraží Českých drah v Jihlavě došlo dnes ráno k železniční nehodě....

Na Hlavním nádraží Českých drah v Jihlavě došlo dnes ráno k železniční nehodě. Nákladní vlak projel návěstí Stůj a narazil do odstavené lokomotivy. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Strojvůdce lokomotivy, která v Jihlavě najela do druhé, vyšetřuje u ČD nehody

  • 34
Nehoda nákladního vlaku s lokomotivou v úterý ráno zkomplikovala dopravu na jihlavském nádraží. Jak zjistil portál Zdopravy.cz, strojvůdce nákladního vlaku soukromého dopravce, který narazil do stojící lokomotivy, je zároveň zaměstnanec Českých drah a specializuje se na bezpečnost železnice.

Nákladní vlak, který v Jihlavě havaroval, patří společnosti CityRail. Jeho strojvedoucí v minulosti pracoval pro Drážní inspekci, nyní i pro České dráhy jako systémový specialista na odboru provozu osobní dopravy, kde se specializuje na bezpečnost, zjistil portál Zdopravy.cz.

Tento odbor interně vyšetřuje některé mimořádné události Českých drah.

Nehoda se podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala stala v 6 hodin ráno. „Došlo k nedovolené jízdě nákladního vlaku kolem návěsti zakazující jízdu a následné srážce s odstavenou lokomotivou, tu nákladní vlak posunul o 94 metrů,“ řekl Drápal. Obě lokomotivy vykolejily, nikdo se nezranil.

Příčiny srážky Drážní inspekce šetří.

Podle dobře informovaných zdrojů Zdopravy.cz strojvedoucí vyjel s nákladním vlakem a lokomotivu neměl připojenou k brzdovému potrubí a neovládal tedy vlakovou brzdu. Pouze lokomotivní brzdou nemohl soupravu zastavit, proto projel návěstidlo zakazující jízdu.

Nákladní vlak v Jihlavě narazil do lokomotivy, škoda přesahuje sedm milionů

To, jak strojvůdce brzdil, bude Drážní inspekce vědět ze záznamového zařízení, které na lokomotivě je. „Tam by měl být rychloměrný proužek, kde rychlost bývá zaznamenána,“ vysvětlil už dříve Drápal.

Škodu na odstavené lokomotivě inspekce vyčíslila na pět milionů korun, na lokomotivě nákladního vlaku na dva miliony. Asi na 300 tisíc korun vystoupala škoda na trati.