Markéta Slížková zkouší v telčském "stroji na počasí" sílu větru.

Markéta Slížková zkouší v telčském "stroji na počasí" sílu větru. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stroj na výrobu počasí v Telči umí simulovat vichřici, sníh i mráz

  • 5
V novém vědeckém Centru excelence v Telči slavnostně otevřeli ve čtvrtek klimatický tunel. Ve vědeckém centru za 240 milionů korun dokážou vědci modelovat různé klimatické jevy.

Déšť, sníh, mráz nebo vichřice? Žádný problém. Vědci v Telči tohle umí vyrobit. "Tunel, který tu máme, zkoumá kombinaci klimatických vlivů na konstrukce nebo památky," doplňuje vědecký pracovník centra Stanislav Pospíšil.

Projekt v Telči nabízí výzkumný potenciál i praktická řešení při pojistných událostech. První návštěvníci se dočkali simulace větru o rychlosti 10 metrů za sekundu na model dánského mostu.

Klimatický větrný tunel pojmenovaný podle vědce Čeňka Strouhala je právě ve fázi testování a do ostrého provozu bude uveden až začátkem roku 2013.

Podobný projekt ve větším měřítku je už jenom ve Francii. Slavnostní otevření celého evropského Centra excelence je naplánované na září. Výzkumné pracoviště v Telči bude zaměřené na výzkum životnosti historických konstrukcí a materiálů.

Klimatický tunel bude ještě absolvovat další testy funkčnosti. "Zatím ověřujeme funkčnost celého zařízení, zda vše funguje podle projektu, abychom mohli v rámci záruční doby odstranit případné nedostatky," vysvětlil "otec" celého projektu, profesor Akademie věd České republiky Miloš Drdácký.