Jihlavský poslanec za Úsvit Martin Lank.

Jihlavský poslanec za Úsvit Martin Lank. | foto: Archiv Martina Lanka

Nosit zbraň je prevencí před terorismem, říká poslanec s odstřelovačkou

  • 162
Jihlavský poslanec Úsvitu Martin Lank má dvě zbraně včetně opakovací pušky s optickým zaměřovačem. Tvrdí, že na vlastní ochranu. Starosta Pelhřimova František Kučera vlastní dokonce dvanáct zbraní. Jednu má i jeho místostarosta Josef Koch. Z jakého důvodu si politici zbraně pořizují?

„Kdo ví, jak by třeba dopadla tragédie v Uherském Brodě, kdyby v době útoku v inkriminované restauraci seděl mezi hosty jeden slušný, legálně ozbrojený občan. A nebo všichni...“

I tak zdůvodňuje poslanec Martin Lank (Úsvit), proč je dnes podle něj dobré vlastnit zbraň kvůli vlastní bezpečnosti. On sám má dvě. Zbraně měl rád už jako kluk. Vydrželo mu to do dospělosti. Zbrojní průkaz si pořídil před devíti lety.

„Střelba je pro mě perfektní způsob na odreagování a ‚vyčištění‘ hlavy. Pokud chce člověk něco trefit, musí se soustředit čistě jen na střelbu samotnou a vytěsnit všechny starosti, stres nebo neodbytné myšlenky. Na malou chvíli neexistuje nic jiného než hledí, muška, cíl a prst na spoušti. A pak se navíc ozve rána. Někomu to možná přijde zvláštní, ale pro mě je to relax,“ popsal Lank.

V arzenálu poslance je i malá odstřelovačka s optickým hledím

V současné době má pistoli Walther P99 a opakovací pušku s optickým zaměřovačem z kategorie „malá odstřelovačka“. Poslední dobou ale nemá moc času na střílení. Zná dobře prostředí kryté střelnice ve Žďáře nad Sázavou či venkovní v Havlíčkově Brodě. Zastřílel si i v Třešti.

„Dovolit občanům nosit na veřejnosti zbraně je nejefektivnější prevence teroristických útoků. Takových, které jsou teď nejpravděpodobnější - tedy útoků takzvaných osamělých vlků, nebo případně různých ‚střílejících šílenců‘. To není z mojí hlavy - to je ze zprávy Interpolu. Podle ní, když jsou zbraně v ilegalitě, pak je mají jen kriminálníci, fanatici a přepracovaná, málo početná policie,“ doplnil Martin Lank.

Sehnat zbraň na černém trhu je dnes podle něj bohužel rychlejší a levnější než oficiální cestou. Prozradil také, že zbraň mají legálně i další lidé z Poslanecké sněmovny a není jich zrovna málo.

Fatální následky může mít selhání, ale i nedbalost

Vlastnit zbraň kvůli vlastní bezpečnosti vyžaduje podle poslance Lanka několik předpokladů.

„Samozřejmě musí být člověk se zbraní sžitý, mít něco odstříleno a precizně znát zásady bezpečného zacházení a příslušné právní předpisy. Člověk si musí vždy plně uvědomovat, že ruku v ruce s držením či nošením zbraně jde také velká odpovědnost. Nejen selhání, ale i nedbalost může mít fatální následky,“ upozornil.

Jiný pohled na pistole má komunistický předseda krajské bezpečnostní komise Jan Slámečka. „Nikdy jsem nebyl příznivcem držení zbraní v soukromých rukou - mimo sportovní střelce či členy mysliveckých spolků. Sám nevlastním zbrojní průkaz,“ uvedl Slámečka.

To lidovecký místostarosta Pelhřimova Josef Koch má zbraň i s potřebnými doklady. „Má ji z nostalgie jako památku po otci. Používá ji k sportovním účelům,“ uvedla mluvčí radnice Alexandra Knapová.

Politici-myslivci mají zbraní desítky, mezi nimi i lovecké nože

Zvláštní kategorií jsou myslivci mezi politiky. Třeba krajský radní a starosta Budišova Petr Piňos z těchto důvodů vlastní zbraně už 23 let. „Jejich držením neřeším své bezpečí, není k tomu žádný důvod. Necítím se nijak ohrožen,“ popsal Piňos.

Starosta Pelhřimova a myslivec František Kučera (ČSSD) se kdysi narodil v hájovně a dnes má dvanáct zbraní. Před loňskými volbami ukazoval ve své pracovně vystavené historické lovecké pušky.

„Nejstarší z nich je lancasterka z roku 1890,“ přiblížil. Kromě palných zbraní měl i řadu nožů a loveckých tesáků.

„Hodně jezdím do Skandinávie. Jsou tam země, kde se tyto lovecké nože vyrábějí. Nechal jsem si udělat i repliky některých loveckých nožů od jednoho místního umělce. Vyrobil mi i kopii historického loveckého tesáku, který se používá při pasování myslivců,“ prozradil Kučera, vystudovaný lesní inženýr.

,