Stop Shop v Třebíči. Nákupní zóna na jihu města by se měla rozrůst. Doplnit by...

Stop Shop v Třebíči. Nákupní zóna na jihu města by se měla rozrůst. Doplnit by ji měly obchody s módou a prodejna se sportovním vybavením Decathlon. | foto: Archiv Immofinanz

Nákupní zóna na jihu Třebíče se rozroste o módu a sportovní potřeby

  • 1
Obyvatelům Třebíče se rozšíří možnosti k nakupování. Investorská firma plánuje v areálu nákupního centra Stop Shop na jižním okraji města výstavbu ještě jedné zóny s ­obchody, například s módou, a samostatně stojícího sportovního marketu Decathlon.

Výstavba této etapy by měla podle současných předpokladů začít ve­druhé půli roku 2018. Investor v něm nepočítá jen s obchody, v plánu má také budovat občerstvení.

„Jednáme o otevření restaurace rychlého občerstvení,“ doplnila za společnost Immofinanz Martina Jašková. Jednat by se mělo o zařízení typu drive-in, u něhož si budou moct řidiči koupit občerstvení i přímo z auta.

O co se rozšíří nákupní zóna

  • Prodejna Decathlon - 1412 metrů čtverečních
  • Zóna s menšími obchody - 5271 m²
  • Drive-in restaurace - 334 m²
  • Rozšíření Kauflandu - 1200 m²

Zdroj: Dokumentace vlivů na životní prostředí EIA

Do pěti let by se pak ještě měl ve stejné lokalitě za křižovatkou ulic Znojemská a Spojovací rozšířit stávající hypermarket Kaufland. I pro tento záměr již byly prověřovány vlivy na ­životní prostředí.

Až bude hotová zóna s menšími obchody, promění se Stop Shop v­ „účko“. Uprostřed bude parkoviště, které pak ze­ tří stran obklopí prodejny. Jedna část právě ještě chybí. Pozemek přímo u hlavní silnice z Třebíče na Jaroměřice nad Rokytnou a Znojmo je zatím ohrazený a­ leží ladem.

Samostatný pak bude sportovní obchod Decathlon, jaký již funguje třeba v Praze na Chodově, v­ Brně u Olympie a v dalších větších městech. Půjde o bílou budovu s modrým firemním logem.

Obec budovat nic nebude, obyvatelé volají po chodníku

V areálu vznikne navíc další kruhový objezd. Nyní si na křížení cest v tom místě řidiči dávají přednost zprava a občas vznikají nebezpečné situace. Přitom se tu smí jezdit nejvýš třicítkou.

Krajský odbor životního prostředí se již se záměrem seznámil. „Nemá významný vliv na životní prostředí,“ uvedl v rozhodnutí úředník František Mládek.

Obchody stojí na katastru obce Střítež, která s Třebíčí sousedí. „Zatím se jedná o stavebním povolení,“ uvedl její starosta Zbyněk Procházka. Nepředpokládá, že by tam obec budovala nějakou infrastrukturu. Dodal však, že by bylo vhodné podél hlavní silnice udělat chodník.

O tomtéž mluví třeba i majitel zahradnictví na druhé straně silnice Roman Dočekal. „Jak tu chybí přechod, lidé musí přeskakovat svodidla jako koně o dostizích. Při tom je tu velký provoz,“ potvrdil.

Do nákupní zóny se bude hledat alternativní přístup

Místní obyvatelé očekávají, že se příští rok u­ jejich domů bude kromě chodníku a přechodu pro chodce dělat i­ dlouho slibovaná kanalizace. „Dvacet let jsem o ni žádal,“ pravil jeden ze starousedlíků.

„Investor zároveň prověří alternativní přístup do Stop Shopu přes Hrotovickou ulici. Město nechává zpracovat variantní studii na rozšíření křižovatky u Hyperalbertu,“ doplnila další chystané novinky v lokalitě mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Reportér iDNES.cz oslovil také některé z návštěvníků nákupní zóny. „Hodil by se tady nějaký dětský koutek,“ pověděla maminka Lucie. Naopak třeba kino jí nechybí. „To je dole ve městě,“ řekla. Další lidé uvedli, že by ve Stop Shopu uvítali třeba obchod s rybářskými potřebami nebo cukrárnu.

Stop Shop se rozprostírá na celkové ploše přesahující 96 tisíc metrů čtverečních. Obchody jsou zatím na zhruba 30 tisících metrech čtverečních. Parkovacích stání tu je 767, po investici jich bude bezmála o stovku víc.
Přibýt má také dětské hřiště.