Brigádního generála Karla Kuttelwaschera a nejúspěšnějšího českého stíhače...

Brigádního generála Karla Kuttelwaschera a nejúspěšnějšího českého stíhače druhé světové války připomíná v jeho rodném Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu pomník. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stíhače Kuttelwaschera připomíná pomník v jeho rodném Svatém Kříži

  • 7
Nejúspěšnějšího českého stíhače druhé světové války, brigádního generála Karla Kuttelwaschera, připomíná pomník v jeho rodném Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu. Odhalen byl k jeho nedožitým 95. narozeninám.

Žulový pomník v parčíku před bývalou školou připomíná stíhací letoun letící nad noční krajinou. Slavnostního odhalení ve Svatém Kříži se zúčastnily i dcery českého letce Vera Darlingtonová a Mari Roweová, které přijely z Velké Británie.

"Já i moje sestra jsme velice pyšné, že tu můžeme být," řekla Darlingtonová. Dodala, že jsou rády, že se na otce v jeho rodišti vzpomíná. Obě sestry také za otce převzaly čestný armádní odznak za zásluhy.

Dcery Karla Kuttelwaschera Vee Darlington a Mari Rowe v pilotově rodném Svatém...
Brigádního generála Karla Kuttelwaschera a nejúspěšnějšího českého stíhače

O zřízení pomníku se zasloužilo občanské sdružení Czech spitfire club s rodinou Karla Kuttelwaschera. "Podpořila nás neskutečná spousta organizací a jednotlivců. Velký dík patří i městu Havlíčkův Brod," řekl zástupce pořádajícího sdružení a ředitel jihlavské policejní školy Zdeněk Sadecký.

Karel Kuttelwascher byl podle Sadeckého svými sestřely nejlepší mezi Čechy a významného postavení dosáhl i mezi spojeneckými letci. "A takových významných vojáků s takovými úspěchy Česká republika moc nemá. Proto si myslíme, že je potřeba jeho památku připomínat," řekl.

Brigádního generála Karla Kuttelwaschera a nejúspěšnějšího českého stíhače
Brigádního generála Karla Kuttelwaschera a nejúspěšnějšího českého stíhače
Brigádního generála Karla Kuttelwaschera a nejúspěšnějšího českého stíhače

Mezi třemi válečnými členy RAF, kteří přijeli do Svatého Kříže, byl plukovník Pavel Vranský. S Kuttelwascherem se za války osobně neznal, ale hodně o něm slyšel.

"Ty jeho sestřely, které jeden za druhým následovaly, ty byly slavné. Nejen mezi námi Čechy, ale i mezi Angličany," zavzpomínal. Slavnost vnímal jako poděkování všem lidem, kteří bojovali proti nacismu v zahraničí i doma.

Na kontě měl dvacet sestřelených letounů

Kuttelwascher byl jedním z letců, kteří po zabrání Československa nacisty uprchl do zahraničí. Přes Polsko a Francii se dostal do Velké Británie, kde vstoupil do britského královského letectva. Se dvaceti sestřely nepřátelských letadel na kontě se stal nejúspěšnějším československým leteckým esem.

Po skončení války se Kuttelwascher vrátil v srpnu 1945 do Československa, ale po únorovém převratu emigroval zpět do Velké Británie. Zde létal jako civilní pilot pro British European Airways.

Zemřel 17. srpna 1959 na selhání srdce během dovolené v Cornwallu. Dne 8. května 2000 byl in memoriam povýšen do hodnosti brigádní generál.

,