Oblíbená stavebnice Merkur se stane učební pomůckou v některých zájkladních školách na Vysočině. Ilustrační snímek.

Oblíbená stavebnice Merkur se stane učební pomůckou v některých zájkladních školách na Vysočině. Ilustrační snímek. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vysočina potřebuje více techniků. Pomoci k tomu má Merkur ve školách

  • 2
Na zpestření výuky se mohou těšit žáci z vybraných základních škol v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Telči, Třešti, Brtnici, Kněžicích, Měříně a Velkém Beranově. Jejich učitelé teď mají úkol navíc - naučit se zacházet s legendární stavebnicí. Merkur má pomoci zvýšit zájem dětí o technické obory.

Děti ve třinácti základních školách na Vysočině budou při výuce používat stavebnici nejpozději od příštího školního roku. Začít s výukou, to ale nebude jen tak. Pedagogové se musejí se stavebnicí naučit jednak zacházet a také dostanou instrukce, co děti mají naučit - zřejmě v rámci pracovního vyučování.

"Samotnému návratu Merkurů do vyučování bude předcházet příprava návodné metodiky používání stavebnic ve výuce, výběr vhodných ročníků a také seznámení pedagogů s novinkou. Posílení a zvýšení technické gramotnosti bude také předmětem propagační soutěže týmů konstruktérů z Merkuru," doplnila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Stavebnice Merkur

* Poprvé si hrály děti se stavebnicí Merkur v roce 1925. Kovová hračka podporující vynalézavost se zrodila v Polici nad Metují díky Jaroslavu Vanclovi.

* Stavebnice byla používána i ve výzkumu - například chemik Otto Wichterle ji použil pro konstrukci prvního pokusného přístroje na výrobu kontaktních čoček.

Zdroj: Kraj Vysočina

V soutěži půjde o to vymyslet, sestavit a předvést stroj postavený z Merkuru podle společného zadání. "Konkrétní kritéria a postupy budou dány lidmi z praxe, pedagogy a dalšími odborníky," doplnila krajská radní pro oblast školství Jana Fialová.

Vysočina je patrně prvním z regionů v České republice, kde se dětská stavebnice stane běžnou součástí pomůcek v základních školách.

Její rozšíření do dalších škol se bude odvíjet nejen od zájmu firem o spolupráci se vzdělávacími institucemi, ale i od zájmu vedení škol a jejich zřizovatelů.

Počátky stavebnice Merkur jsou datovány k roku 1920, kdy Jaroslav Vancl založil firmu Inventor. Původní systém spojování jednotlivých dílů stavebnice kovovými háčky byl v roce 1925 nahrazen novým systémem - spojováním šroubky a matičkami.

První etapa projektu startuje s finanční podporou podniku Bosch Diesel. "Mezi přihlášené školy bylo díky ní rozděleno více než 130 různých stavebnicových sestav podporujících vynalézavost a manuální zručnost," řekla mluvčí Svatošová. Kraj k podpoře jihlavského Bosche vyčleňuje navíc 250 tisíc korun.

"Naším cílem je nabídnout učitelům zajímavé pomůcky, které zábavnou formou u mladších žáků vzbudí technického ducha a ulehčí jim případné rozhodování při výběru střední školy," doplnila radní kraje Fialová.

"Projektem společně s krajskou samosprávou reagujeme na úbytek kvalifikovaných absolventů s technickým zaměřením," doplnil mluvčí firmy Bosch Diesel Mojmír Kolář.