Brodský Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal sedm párů...

Brodský Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal sedm párů (ukradených) starých bot. V zákonné lhůtě se o ně nikdo nepřihlásil, a tak je čekala ekologická likvidace. | foto: ÚZSVM

Státu připadlo sedm párů starých bot, nechal je ekologicky zlikvidovat

  • 5
Jestliže stát nenajde využití pro svůj majetek, převede ho Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten poté zajistí další nakládání s ním, obvykle ho nabízí k prodeji. Většinou se jedná o nemovitosti, ale občas se objeví zajímavé perličky. Jako nedávno v Havlíčkově Brodě.

Brodský Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) získal sedm párů starých bot a také prodloužený imbusový klíč. Všechny věci pocházely z trestné činnosti. Úřadu je předala policie.

„Dle trestního řádu městský úřad zveřejnil popis věcí, které byly získány trestným činem a nebylo známo, komu patří. Poškození byli vyzváni, aby se do šesti měsíců od vydání vyhlášení přihlásili na policii,“ popsal ředitel havlíčkobrodského pracoviště ÚZSVM Milan Málek.

Boty i nářadí byly odcizeny v jedné z brodských bytovek. Pachatel použil násilí a dostal se do společných prostor domu. Tam vypáčil botník a boty ukradl. Policie celý případ vyšetřovala jako trestný čin vloupání.

Zloděje se jí podařilo vypátrat. Šetření tohoto konkrétního vloupání však  odložila, protože pachateli byl už uložen jiný, významnější trest. Stíhání za krádež bot by tak vedle toho už bylo bez významu. Nicméně ukradené boty se policistům podařilo zajistit. Ani přes výzvu se už o ně ale nikdo nepřihlásil.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o věci, které byly získány trestným činem a o vrácení věcí a právo na věc nikdo neuplatnil nárok v zákonné lhůtě šesti měsíců po vyhlášení popisu věcí, připadly proto do vlastnictví státu,“ popsal Málek.

„Boty jsme nechali ekologicky zlikvidovat s ohledem na hygienické důvody, neboť se jednalo o použitou, opotřebovanou a poškozenou věc,“ dodal.