Leopold Bambula vede Pelhřimov už od roku 2002. I když to zprvu odmítal, starostou by se chtěl stát ještě jednou. V září mu bude 75 let.

Leopold Bambula vede Pelhřimov už od roku 2002. I když to zprvu odmítal, starostou by se chtěl stát ještě jednou. V září mu bude 75 let. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejstarší starosta z Vysočiny chce pokračovat, jeho soused naopak končí

  • 0
Pokračovat ve funkci starosty města. To je volební cíl většiny prvních mužů měst na Vysočině. A to i přes to, že před měsíci mnozí obhajovat funkci odmítali. Třeba jako starosta Pelhřimova Leopold Bambula, kterému bude za pár týdnů 75 let. Naopak je jisté, že Humpolec bude mít starostu nového.

Ještě loni byl přesvědčený, že letos na podzim za sebou definitivně zavře dveře na pelhřimovské radnici a po dvanácti letech v čele města se nadále politice nebude věnovat.

Jenže teď je všechno jinak. Současný starosta Leopold Bambula (ODS) se i přes svá původní prohlášení z politiky nestahuje do ústraní a patří mu druhé místo na kandidátce občanských demokratů pro říjnové komunální volby.

„Jelikož nastaly problémy na vrcholové úrovni ODS, tak jsem se rozhodl dál pokračovat a dokázat, že ve straně jsou i slušní lidé,“ odůvodnil změnu názoru Bambula.

To další občanský demokrat, tentokrát ve vedení sousedního Humpolce, končí definitivně. Starosta Jiří Kučera se totiž po dvanácti letech rozhodl předat štafetu někomu jinému.

„A je potřeba podotknout, že ty zmiňované roky byly opravdu úspěšné,“ prohlásil předseda místní buňky ODS Karel Kratochvíl.

Lídrem občanských demokratů v Humpolci tak je učitelka a zástupkyně ředitele místní základní školy Alena Kukrechtová.

Pavel Heřman by mohl být zvolen starostou počtvrté

Na čtvrté volební období se připravuje starosta Třebíče Pavel Heřman na kandidátce uskupení Volba TR. Byl prvním porevolučním starostou města v letech 1990 až 1994, uspěl i ve druhém volebním období, ale ukončil je v roce 1997 odchodem do Senátu.

„V současném volebním období jsem se ujistil, že stále mám co nabídnout,“ řekl Heřman.

Šedesátiletá senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová kandiduje za ČSSD na druhém místě za současným náměstkem hejtmana Vysočiny Vladimírem Novotným.

Za ODS opět kandiduje jednapadesátiletý starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Poprvé se stal starostou v červnu 2010 za tehdejší starostku Janu Fischerovou, která uspěla ve volbách do sněmovny, poté byl opět zvolen v řádných podzimních volbách 2010.