Nový předseda ČSSD Michal Šmarda zůstane i nadále starostou Nového Města na Moravě. Za tento post však nebude pobírat žádnou mzdu. | foto: ČSSD

Šéf ČSSD Šmarda bude i nadále novoměstským starostou, oželí však mzdu

  • 12
Novoměstský starosta Michal Šmarda, který byl před týdnem zvolen předsedou České strany sociálně demokratické, zůstane na radnici na svém postu. Přesto však dojde v desetitisícovém městě k nezvyklé změně: nově bude Šmarda v neuvolněné funkci, v níž nebude pobírat mzdu.

Konkrétní změny ve vedení města projedná odpoledne zastupitelstvo.

„Budu navrhovat, aby byl pro výkon funkce uvolněn současný místostarosta Jaroslav Lempera. Já bych rád pokračoval ve vedení města jako neuvolněný,“ řekl Michal Šmarda na dotaz MF DNES.

Na tomto modelu se shodl s kolegy zastupiteli z klubu Lepší Nové Město (ČSSD + nestraníci), se kterým ovládl se ziskem 38 procent hlasů minulé komunální volby, a koaličními partnery.

Šestačtyřicetiletý Šmarda hned po svém zvolení do čela ČSSD uvedl, že nechce pobírat platy za obě funkce. Prvním místostarostou města je Stanislav Marek (SNK pro obce), druhým, dosud neuvolněným, Jaroslav Lempera (Lepší Nové Město).

Tento model však není úplným překvapením, diskutovalo se o něm už v červnu 2019, kdy měl Michal Šmarda nahradit odvolaného ministra kultury Antonína Staňka.

Proti se však tehdy postavil prezident Miloš Zeman a Šmarda se nakonec nominace vzdal. Změny na novoměstské radnici byly ve hře také loni, nový předseda ČSSD však prohrál druhé kolo senátních voleb s Josefem Klementem.

10. prosince 2021