Kanalizační síť v Jihlavě by kvůli častým haváriím potřebovala kompletní rekonstrukci. S tou ale bude možné začít, až se vyjasní majetkové vztahy mezi městem a vodohospodářským svazkem. Ilustrační snímek.

Kanalizační síť v Jihlavě by kvůli častým haváriím potřebovala kompletní rekonstrukci. S tou ale bude možné začít, až se vyjasní majetkové vztahy mezi městem a vodohospodářským svazkem. Ilustrační snímek. | foto: iDNES.cz

Jihlava může ztratit obří dotaci na opravu kanalizací. Už podruhé

  • 0
Spory o kanalizační síť v Jihlavě se vyostřují. Eskalovaly po další havárii, kdy splašky vytekly do Brněnské ulice a nikdo se neměl k tomu, aby situaci urychleně řešil. Jihlavě nyní navíc hrozí ztráta obří dotace na rekonstrukci kanalizace. Primátor Jihlavy proto apeluje na starosty obcí z vodohospodářského svazku.

Tahanice o nejdůležitější infrastrukturu, na které stojí fungování moderního města, může přijít draho. A to nejen kvůli právnickým esům, která znesvářené strany ve sporu zastupují.

Jihlava může přijít o dotaci 176 milionů korun na opravu kmenových stok. Kvůli sporu o vodohospodářskou infrastrukturu se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) se totiž město stále nemůže pustit do dlouho odkládaných oprav kanalizace.

Ta je přitom na mnohých místech města v havarijním stavu. Což ukázal poslední případ z konce minulého týdne v Brněnské ulici. Splašky tam tečou po ulici (více čtěte zde).

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal v pondělí odeslal otevřený dopis starostům obcí sdružených ve SVAK. Apeluje v něm, aby nenechali situaci dojít tak daleko, že město o stamilionovou dotaci přijde, protože stoky nejsou jeho majetkem.

Jihlava totiž SVAK opustila k poslednímu dni v loňském roce. "Stalo se tak poté, co vedení SVAK pro chyby v zadávacím řízení zmařilo poskytnutí dotace pro projekt ve výši 10 milionů eur," připomíná primátor v dopise starostům.

Do země se do vyjasnění majetkových vztahů nekopne

Radnice pak vypracovala vlastní projekt na rekonstrukci kanalizace a získala na něj příslib dotace 176 milionů korun. Podmínkou však je, aby byla alespoň většinovým vlastníkem kanalizace.

Do země se tak nekopne, dokud nebudou vyjasněné majetkové vztahy se SVAK. Ten měl do měsíce od vystoupení, tedy nejpozději k 31. lednu 2013, městu vodohospodářský majetek vrátit.

Majetek má podle slov primátora účetní hodnotu přes 1,128 miliardy korun. Město jej však stále nevlastní. "V důsledku jednání vedení svazku tedy opět reálně hrozí, že město Jihlava přijde v pořadí již o druhou dotaci na rekonstrukci kanalizace," apeluje na starosty obcí sdružených ve SVAK primátor Vymazal.

"Žádám, abyste nepřipustili, aby vedení svazku obcí způsobilo svazku, a tím i členským obcím škodu s rozsahem, který je těžké si představit," píše primátor starostům. Suma na přiklepnuté dotaci přesahuje roční rozpočet většiny členských obcí svazku. Vymazal také vyjádřil obavu, zda svazek dostatečně informuje zástupce obcí.

Oslovení starostové obcí se ale k problému nechtěli příliš vyjadřovat kvůli jeho složitosti.

Informace SVAK jsou tendenční, kanalizaci vydat nechce

"Jestli někdo vystoupil a něco mu náleží vrátit, tak se to má stát bez jakýchkoli okolků," řekl starosta Polné Jindřich Skočdopole. Dopis od primátora však zatím nečetl, více se proto ke sporu nechtěl vyjadřovat.

"Informace ze SVAK průběžně máme. Byli jsme informováni, že majetek Jihlavy je připraven k předání," reagovala starostka Rantířova Renata Menšíková.

"Myslím si, že informace od SVAK, které nám byly poskytnuty na valné hromadě, jsou trochu tendenční. Můj názor je, že nebyla snaha majetek vydávat. Proč by se jinak Jihlava o majetek chtěla soudit," reagoval starosta Brtnice Stanislav Jirků.

Starostové obcí mohou na vedení SVAK zatlačit hlasovacím právem v nejvyšším orgánu svazku, valné hromadě.

SVAK se ovšem prostřednictvím advokáta Oldřicha Chudoby brání, že Jihlavu vyzvalo k převzetí části majetku už loni v prosinci, ale město to odmítlo s tím, že by SVAK majetek užíval do doby celkového vyrovnání. SVAK majetek, který má být vrácen městu, dál výhodně pronajímá Vodárenské akciové společnosti (VAS).

Pat je nejvíce patrný právě v Brněnské ulici, kde v dlažbě vyvěrají zapáchající splašky. Během úterka se má část ulice uzavřít a měly by začít opravy havarijního stavu.