V zábavním areálu Šiklův mlýn zemřel pětiletý chlapec pod koly vláčku (14. 7....

V zábavním areálu Šiklův mlýn zemřel pětiletý chlapec pod koly vláčku (14. 7. 2018). | foto: Jakub Lukeš

Za smrt chlapce pod koly výletního vláčku dostal jeho řidič podmínku

  • 61
Podmínečný trest a zákaz řízení dostal u Okresního soudu ve Žďáře nad Sázavou řidič výletního vláčku. Pod koly soupravy v zábavním areálu Šikland v létě roku 2018 zemřel pětiletý chlapec.

O rozsudku informoval Žďárský deník. Soud rozhodl formou trestního příkazu. Řidič obžalovaný z usmrcení z nedbalosti s trestem souhlasil, tudíž se veřejné hlavní líčení konat nebude.

Soud muži udělil trest odnětí svobody na jeden rok s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let.

„Dále mu byl uložen zákaz řízení motorových vozidel, pro jejichž řízení je nutné oprávnění skupiny D plus E na dva roky. Poškození byli se svými nároky odkázáni na řízení ve věcech občanskoprávních,“ sdělila Deníku mluvčí soudu Klára Sklenářová.

Společně s řidičem byla ze smrti chlapce obžalovaná i právnická osoba, která vláček provozovala - společnost Šikland.

Při vyšetřování se totiž přišlo na to, že vláček vůbec neměl na silnici vyjet. Tahač nebyl přihlášený do registru vozidel a vozy neměly technické osvědčení. Podle Sklenářové však ohledně právnické osoby dosud rozhodnuto nebylo.

Tragédie se stala v sobotu 14. července 2018. Výletní vláček zastavil na křižovatce uvnitř areálu Šiklandu a dával přednost. Podle dřívějších informací z něj v tu chvíli vystoupil chlapec a upadl pod kola jednoho z vagonů. Řidič si toho nevšiml, po pár sekundách se rozjel a dítě přejel.

Policie ukončila vyšetřování loni v červenci. „Kriminalisté případ vyšetřovali jako trestný čin usmrcení z nedbalosti a vyšetřování ukončili s návrhem na podání obžaloby,“ oznámila tehdy policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Vzhledem k tomu, že obětí bylo nezletilé dítě, odmítla policie sdělit jakékoliv podrobnosti. O tom, že by kriminalisté mohli stíhat řidiče a celý Šikland, se jen spekulovalo.

Majitel zábavního parku Libor Šikl od počátku závěry policie odmítá. „Je nám velice líto, co se stalo. Řidič ale jen dělal svou práci, neudělal žádnou chybu. Zastavil na křižovatce, kde dával přednost,“ uvedl.

Podle Deníku Šikl nesouhlasí ani s tím, že vláček vůbec neměl být v provozu. „Jezdil po soukromém pozemku, proto ani nemusel mít registraci,“ řekl listu.

Záběry z místa nehody z července 2018:

14. července 2018