Jiří Benáček (vlevo) a Jaromír Kalina budou požadovat odškodnění za své trestní stíhání.

Jiří Benáček (vlevo) a Jaromír Kalina budou požadovat odškodnění za své trestní stíhání. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stíhání policie zastavila, spor města s vlastní firmou ale míří k soudu

  • 1
Policie odložila trestní stíhání náměstka jihlavské primátorky Jaromíra Kaliny a ředitele městské vodárenské společnosti JVAK Jiřího Benáčka kvůli sporným fakturám. Oba teď budou požadovat odškodnění. Město však nadále směřuje k soudní při s touto vlastní vodárenskou firmou.

Ve čtvrtek vyprší termín, do kdy se mohou hlásit zájemci do výběrového řízení na pozici výkonného ředitele společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace (JVAK). Jestli bude mezi uchazeči i jméno dosavadního šéfa firmy Jiřího Benáčka, není zatím jisté.

„O odpovědi na tuto otázku stále ještě uvažuji,“ uvedl Benáček na přímý dotaz MF DNES, zda bude o toto místo usilovat.

„Pan Benáček je člověk, který dal městské společnosti práci. A byl bych rád, kdyby se do výběrového řízení přihlásil. Projevujeme mu plnou důvěru,“ pronesl první náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS).

O výběrovém řízení na pozici výkonného ředitele JVAK se mluvilo už v minulém volebním období. Také kvůli vnitřním rozporům v tehdejší koalici ohledně Benáčkovy pozice na ně nedošlo. K vyhlášení výběrového řízení se v koaliční smlouvě zavázala až nová reprezentace, jež vede jihlavský magistrát od loňského listopadu.

„Pan Benáček nemá platný mandát pro vykonávání funkce výkonného ředitele. Proto se toto výběrové řízení vypisuje. Není vypisováno proto, aby skončil pan Jiří Benáček,“ uvedl Laštovička.

Trestní oznámení podával vedoucí správního oddělení...

Turbulentní situace kolem společnosti JVAK započala ve chvíli, kdy firma, která je stoprocentně vlastněná městem, požadovala právě po městě proplacení několika faktur. To je však odmítlo uznat.

Vše se nakonec dostalo do stadia, kdy právník Jan Vystrčil, který na magistrátu pracuje jako vedoucí správního oddělení, podal trestní oznámení na městskou společnost Jihlavské vodovody a kanalizace. Následně pak město samo loni v červnu vyzvalo svou vlastní vodárenskou firmu, aby ho kvůli inkriminovaným fakturám zažalovala: ať nezávislý soud rozhodne, která strana sporu je v právu.

První záležitost je už dnes skončená. Policie sice v souvislosti s trestním oznámením stíhala ředitele JVAK Jiřího Benáčka a Jaromíra Kalinu (KDU-ČSL), náměstka tehdy ještě primátora Chloupka, celou věc však nakonec odložila.

„Oznámení o skutečnostech nasvědčujících, že byl spáchán trestný čin, jsem podal v situaci, kdy jsem neviděl žádné jiné východisko a vyčerpal všechny mně známé možnosti řešení. Pokud by okolnosti byly stejné, i dnes bych se zřejmě rozhodl stejně,“ uvádí dnes Vystrčil.

... teď po něm budou Kalina i Benáček chtít odškodnění

S jeho postupem se však nehodlají smířit Benáček ani Kalina. „Po poradě se svým právním zástupcem budu požadovat odškodnění,“ sdělil Kalina bez dalších podrobností, zda je bude požadovat po úřadu, či přímo po Vystrčilovi.

Benáček byl konkrétnější. „Budu požadovat odškodnění, protože bylo poškozeno moje dobré jméno a vynaložil jsem nemalé finanční prostředky na právní zastoupení proti nepravdivému nařčení. Osoba, která podala trestní oznámení, vždy tvrdila, že je podala za sebe, tak to budu adresovat na tuto osobu,“ uvedl šéf JVAK.

„O tom, že pan Benáček po mně bude chtít odškodnění, zatím nejsem informován, a upřímně jsem zvědav, jak tentokrát svůj nárok zdůvodní,“ reagoval Vystrčil.

Policejní vyšetřování skončilo, ale soudní spor mezi městem a jeho firmou se tím zřejmě nezastaví. „Co se týče sporných faktur, tam pokračuje řešení soudní cestou. Zda jsou oprávněné, či ne, ukáže čas,“ pronesl tajemník magistrátu Evžen Zámek.

„Odložení trestní věci nemá žádný vliv na občanskoprávní řízení o nároku společnosti JVAK. Udělám vše pro to, abych v civilním řízení v zastoupení města prokázal, že nárok společnosti v tvrzené výši nikdy platně nevznikl,“ připravuje se na soudní řízení Vystrčil.

Podle vyjádření tajemníka Evžena Zámka dosud nebylo stanoveno datum jednání.