(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Firma se opět soudí s Třebíčí o 30 milionů korun za pozemky pod obchody

  • 9
Krajský soud v Jihlavě opět projednává spor ohledně prodeje pozemků v lokalitě u Vídeňského rybníka v Třebíči. Městu, které je v tomto sporu žalovanou stranou, jde o téměř 30 milionů korun. Ty by muselo zaplatit, pokud by soud žalobě vyhověl.

Spor se týká prodeje pozemků na okraji Třebíče, kde nyní stojí supermarkety Lidl a Albert. Město na základě rozhodnutí zastupitelstva před více než deseti lety prodalo pozemky realitní firmě Lima Real. Ta za ně zaplatila téměř 29,5 milionu korun.

Parcely však nevlastnila dlouho. Kupní smlouvu s městem podepsala 29. března 2007. Už o den později však dotyčné pozemky prodala dvěma dalším společnostem. Od těch podle smluv inkasovala necelých 33 milionů korun.

Jenže nedlouho poté společnost Lima Real upadla do insolvence. Insolvenční správce naznal, že kupní smlouva mezi realitní firmou a městem nebyla v pořádku a začal se domáhat vrácení téměř třiceti milionů korun. Parcely už ale v té době neměl k dispozici. Pohledávku vůči městu následně koupila společnost Nákupní centrum Jihlava.

Při posledním projednávání soud žalobu zamítl

Podle Martina Šimka, který tuto firmu zastupuje, má město vrátit kupní cenu a v samostatném sporu usilovat o to, aby mu pozemky vrátili jejich noví vlastníci. Nekupovali je podle něj v dobré víře, protože kupní smlouvu s realitní společností podepsali, aniž by byla realitní společnost již zapsaná v katastru nemovitostí jako jejich vlastník.

Miroslav Šianský zastupující město Třebíč označil takový postup za absurdní. Byla by podle něho narušena dvoustrannost právního úkonu, kdy jeden vrátí peníze a druhý pozemek. „Jenže to žalobce nemůže, dokonce i kdybychom ho žalovali, protože není zapsaným vlastníkem,“ řekl Šianský.

Před krajský soud se spor vrátil už poněkolikáté. Naposledy v něm rozhodoval v březnu 2016, kdy žalobu zamítl. Žalobce však uspěl se svým dovoláním k Nejvyššímu soudu.

,