V Humpolci najelo auto do kočárku s dvěma dětmi | foto: Prima FTV, iDNES.tv

Za sražení kočárku a smrt dítěte dostal řidič dvouletou podmínku

  • 155
Za způsobení tragické dopravní nehody, při níž zemřelo malé dítě a dva další lidé byli těžce zraněni, řidič do vězení nepůjde. Od okresního soudu v Pelhřimově odešel s dvouletou podmínkou a dvouletým zákazem řízení. Šofér srazil skupinku lidí s kočárkem loni v červenci v Humpolci.

Nehoda se stala v polovině loňských prázdnin na konci Hradské ulice. Čtyřiapadesátiletý řidič SUV Hyundai Tucson nezvládl řízení a vjel do skupinky chodců s kočárkem. Ten podle některých svědků po nárazu letěl až 40 metrů daleko.

„Dvouapůlletý chlapeček utrpěl velmi vážná zranění, kterým podlehl. Vážně zraněnou osmiměsíční holčičku museli záchranáři transportovat vrtulníkem do zdravotnického zařízení. Zranění utrpěla také sedmapadesátiletá žena, která kočárek vezla,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Stav malé holčičky byl kritický. „Nebyla při vědomí, byla převedena na umělou plicní ventilaci. Transportovali jsme ji do Dětské nemocnice v Brně,“ přiblížila tehdy ředitelka záchranné služby na Vysočině Vladislava Filová.

Nyní nad řidičem vynesl verdikt okresní soud v Pelhřimově. „Obžalovaný byl uznán vinným. Po ulici projížděl nepřiměřenou rychlostí a dostatečně se nevěnoval řízení,“ uvedla soudkyně Jitka Papežová.

Podle ní šofér spáchal trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Přestože mu za tyto skutky hrozilo až šestileté vězení, za mříže nepůjde. „Řidiči byl uložen úhrnný trest v trvání jednoho roku vězení podmínečně odložený na dva roky,“ sdělila soudkyně.

Záběry pořízené v červenci 2019 na místě nehody:

31. července 2019

Kromě toho bylo muži na dva roky zakázáno řízení a má zaplatit téměř půl milionu korun jako náhradu škody pojišťovně. Poškozené s nárokem na odškodnění soud odkázal na občanskoprávní řízení.

Výši trestu soudkyně zatím zdůvodňovat nechtěla. „Sice to zaznělo v soudní síni, ale v písemné podobě se rozsudek teprve vyhotovuje a všechny strany ho teprve dostanou. Proto bych se k tomu nyní nerada vyjadřovala,“ odmítla další komentář soudkyně Papežová.

Líčení se odehrálo bez účasti obžalovaného. Ten byl přítomen pouze na prvním stání, další po jeho souhlasu probíhala v jeho nepřítomnosti. Nebyl ani u vynesení rozsudku, který zatím není pravomocný.