ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

S péči o seniory či handicapované pomůže ve Žďáře nová sociální služba

  • 0
Nabídka sociálních služeb ve Žďáře nad Sázavou se rozšíří. Díky odlehčovací péči se pomoci dočkají lidé, kteří se v domácích podmínkách starají o své nemohoucí blízké, například o seniory či handicapované. Až na tři měsíce může jejich úsilí převzít personál ve žďárském Domě klidného stáří (DKS).

„Uvědomujeme si, že tato starost o blízké je velmi náročná, a to jak fyzicky, tak psychicky. A i pečující osoby tedy potřebují nějaký prostor samy pro sebe. Odlehčovací péče jim tento prostor dá,“ uvedla místostarostka Romana Bělohlávková s tím, že jde o službu, jež ve městě dosud chyběla.

Prostor pro budoucí klienty vznikne ve dvou místnostech DKS v jeho sídle v Okružní ulici, které se uvolnily po přestěhování ředitelství Sociálních služeb města. Volné prostory v Okružní ulici budou přebudovány na bezbariérové pokoje - jednolůžkový a dvoulůžkový.

Péči o klienty budou zajišťovat zaměstnanci DKS, jejichž kmenový stav však bude posílen o jednoho pracovníka. Služba, která by měla být k dispozici od počátku příštího roku, bude hrazena z příspěvku, jejž pečující osoby pobírají.