Pavel Boudný

Pavel Boudný | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Sníh v novoměstské Vysočina Aréně vadil bikerům. Odtával příliš pomalu

  • 1
Sníh v novoměstské Vysočina Aréně, která hostila mistrovství světa se drží i přes současné teploty. Odtává pomalu. Aby se tam mohl za měsíc konat Světový pohár horských kol, bylo potřeba umělou sněhovou pokrývku z tratí odstranit. Akce už se chystá.

Na Vysočině jsou na konci dubna teploty kolem 25 stupňů nad nulou. Proto by se řeklo, že už nikde nemůže být sníh. V novoměstské Vysočina Aréně se však drží.

Světový pohár horských kol

Pátek 24. května

18.00 Finále sprintu

Sobota 25. května

11.15 Závod žen do 23 let 15.30 Závod mužů do 23 let

Neděle 26. května

11.30 Závod žen elite   14.00 Závod mužů elite

Pozn.: Jde o výběr z programu.

Sníh, který byl na tratích pro mistrovství světa v biatlonu v osmdesáticentimetrové vrstvě, odtával pomalu. Proto jej museli organizátoři Světového poháru horských kol z tratí odstranit.

"Ten sníh by ani tak nekomplikoval hlavní akce. Ale chceme udělat i noční závod za umělého osvětlení po biatlonových tratích a tam leží sníh, který odtával hůř," vysvětlil generální manažer světového poháru v Novém Městě na Moravě Ján Svorada.

Závod se koná od 24. do 26. května. "Očekáváme celou světovou špičku," uvedl Svorada.

V hlavní olympijské kategorii cross country se má na start ve všech kategoriích postavit postupně kolem 800 závodníků.

"Vstupenky jsou již v předprodeji. V neděli 26. května, kdy se pojedou závody mužů a žen, očekáváme za dobrého počasí až 20 tisíc diváků," doplnil Svorada.

Závodníci by si trať mohli vyzkoušet už od 20. května, kdy se přemístí do Nového Města z prvního závodu světového poháru v této sezoně, který se bude konat v německém Albstadtu.

V sobotu 25. května se může zapojit i veřejnost, když se pojede maraton Birrel Bike Vysočina (na 40 a 80 km). "Když bude hezky, můžeme zde atakovat až tisíc účastníků," poznamenal Ján Svorada.

Pořadatelé světového poháru chtějí uspořádat v budoucnosti také mistrovství světa horských kol. V úvahu připadají roky 2017 nebo 2018.

"Vidíme zájem partnerů a firem o dlouhodobou spolupráci," potvrdil generální sekretář závodu Petr Vaněk.

"Proč nekandidujeme už dříve? V roce 2015 se v Česku bude konat několik vrcholných sportovních akcí, například světový šampionát v ledním hokeji nebo cyklokrosu. A v roce 2016 se uskuteční zase letní olympijské hry, které odsunou všechny ostatní sportovní akce do ústraní. Rok 2017 je tak reálně nejbližší možný a logický termín, který by měl efekt," doplnil Vaněk.

Česko bude mít letos v závodě světového poháru v Novém Městě v kategorii Elite tři adepty na přední příčky -  Jaroslava Kulhavého. Ondřeje Cinka a Jana Škarnitzla. Mezi ženami mohou domácí diváci fandit Kateřině Nash a Tereze Huříkové.