Slunohraní má od začátku přesah v podobě koncertů pro veřejnost.

Slunohraní má od začátku přesah v podobě koncertů pro veřejnost. | foto: archiv www.slunohrani.cz

Slunohraní láká na špičková kvarteta i Italský večer pod širým nebem

  • 0
Bez nadsázky se dá říci, že největší koncentrace hráčů na smyčcové nástroje v kraji Vysočina bude v příštích dnech v Novém Městě na Moravě. V neděli 3. července tam začal už desátý ročník oblíbeného Slunohraní.

V Horácké galerii se setká téměř třicítka neprofesionálních hráčů, kteří budou mít po celý týden příležitost okoukat něco od mistrů svého oboru, členů světoznámého Janáčkova kvarteta. Od profesionálů se učí formou kvartetních lekcí a hru v komorním orchestru, který pak vystoupí na závěrečném koncertu.

„Formát této šestidenní akce umožňuje setkávání a spolupráci neprofesionálních hudebníků s profesionály, získávání nových hudebních zkušeností a zážitků a jejich sdílení s posluchači,“ říká zakladatelka projektu Lucie Čapská (Piskačová). „Velkou odměnou pro nás je to, že Slunohraní přináší všem vzájemné obohacení a lidé se na festival rádi vracejí.“

Slunohraní však má od začátku – první ročník se uskutečnil v roce 2010 – přesah také v podobě koncertů pro veřejnost. Příznivci nejen klasické hudby se mohou po covidové pauze těšit zase na plnohodnotný program s vystoupeními pod širým nebem na nádvoří Horácké galerie.

Skladby v ojedinělých aranžích

Jako první se tam v úterý 5. července představí Epoque Quartet, známý mimo jiné i z účinkování ve StarDance. „Smyčcový kvartet se pohybuje na pomezí hudebních žánrů, a tak se mohou posluchači těšit na jazzové nebo rockové skladby ve zcela ojedinělých aranžích,“ zve na vystoupení Hana Konderlová z organizačního týmu Slunohraní.

Druhý den je v plánu Italský večer s flétnistkou Michaelou Koudelkovou a americkým cembalistou Gabrielem Smallwoodem, na závěr akce (8. července) vystoupí už tradičně Janáčkovo kvarteto, které dá dohromady oktet s Moyzesovým kvartetem ze Slovenska, a Letní orchestr sestavený právě z účastníků Slunohraní.

Všechny koncerty začínají ve 20 hodin, vstupenky si mohou zájemci rezervovat na www.slunohrani.cz nebo zakoupit v pokladně Horácké galerie, případně přímo před koncertem.