ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

S domácí výukou dětí pomáhají rodičům i skauti a odborné instituce

  • 0
Už téměř jeden a půl měsíce domácí výuky dětí po uzavření škol dává rodinám zabrat. Zpočátku žáci čerpali z vědomostí, jež nabyli ve škole. Nyní je však výuka zcela na rodičích. Ne každý si s tím poradí. Pomocnou ruku proto nabízejí dobrovolníci i odborné instituce.

Například pelhřimovští skauti spustili projekt bezplatného online doučování. „Se začátkem karantény, kdy spousta lidí začala různým způsobem pomáhat, jsme přemýšleli, jak bychom se mohli zapojit i my. A napadlo nás doučování dětí, které to potřebují. Tedy třeba těch, které před karanténou chyběly ve škole a musí učivo dohnat, nebo jejichž rodiče látce nerozumějí či nemají na výuku čas,“ popsal člen oddílu Martin Kubát.

Jejich nápad se setkal s podporou veřejnosti. Už se našly rodiny, jež pomoc dobrovolníků využívají.

„Aktuálně doučujeme čtyři děti, což se asi nezdá jako mnoho, ale některým z nich pomáháme i s více předměty. Hlavně jsme ale rádi, že můžeme nějakému školákovi pomoci a ulevit i jeho rodičům,“ zdůraznil Kubát.

Nejžádanější je dle jeho slov doučování matematiky, dále fyziky a angličtiny, a to u žáků druhého stupně, jimž se skauti nyní primárně věnují. Své služby se nakonec oproti původnímu záměru rozhodli nabízet i školákům mladším, ale zatím o to není mezi rodiči zájem.

A jak výuka v praxi probíhá? Členové oddílu jsou již starší skauti, takzvaní roveři, kteří navštěvují hlavně gymnázium. Každý ale vyniká v něčem jiném, proto si jednotlivci dle svých schopností sami zvolili předměty, jež vyučují.

„K doučování je nás k dispozici deset, přičemž je teď zapojena asi půlka z nás. Někdo učí jeden předmět, někdo více. Vše probíhá přes Skype v čase, na němž se s dítětem nebo jeho rodiči domluvíme. Žákovi pak látku vysvětlíme a procvičíme ji s ním,“ přiblížil zástupce pelhřimovského oddílu s tím, že kapacity ještě mají dostatečné. Případní zájemci se tedy mohou dál hlásit.

Centrum Kolping pomáhalo řešit technické vybavení

Pomoc nabízejí i odborné instituce. Obrátit se lze třeba na Poradenské centrum Kolping ve Žďáře nad Sázavou.

„Naše pomoc spočívá ve zprostředkování komunikace mezi rodiči a učiteli, s organizačním nastavením domácího učení, vyhledáváním informačních zdrojů a zajímavých námětů, technickým předáváním úkolů, jako je tisk materiálů, skenování nebo zasílání e-mailové komunikace,“ vyjmenovala pracovnice centra Kateřina Součková.

Pomoc centrum poskytuje prostřednictvím telefonické a e-mailové komunikace, ale využívá i videohovory. Služba je zdarma a není k ní třeba osobní kontakt.

„Hlavně zpočátku se na nás rodiče obraceli třeba s tím, že jim chybí odpovídající technické vybavení - neměli si kde vytisknout pracovní listy, některé dokumenty jim nešly otevřít,“ nastínila vedoucí centra Renata Horká.

Nyní se podle ní zájem ustálil a pracovníci se věnují hlavně zajištění a zlepšování komunikace mezi školou a zákonnými zástupci žáků. Nebo se rodičům, jejichž děti mají s učivem potíže, snaží sehnat doučování - ať již doporučením nejrůznějších webových stránek, tak i dobrovolníků, kteří se doučováním zabývají.

Na pracovnice centra se lze obrátit buď telefonicky na čísle 725 737 808, nebo na e-mail poradenske.centrum@kolping.cz.