ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Učitelé hudby tráví hodiny u počítačů, dětem radí přes kamery a internet

  • 0
Nejen učitelé základních, středních a vysokých škol se musí potýkat s nástrahami výuky bez fyzické přítomnosti studentů. K improvizovanému učení přes internet byli nuceni přistoupit i pedagogové ze základních uměleckých škol. Online vyučují třeba i hru na klavír, zpěv či tanec.

„Je to skutečně nestandardní situace. Nestanovili jsme žádný konkrétní způsob, jímž by se měli učitelé svým žákům na dálku věnovat. Hlavní zásadou je vyjít vstříc dětem, jejich rodičům a technickým možnostem rodiny,“ nastínil Jiří Váňa, ředitel Základní umělecké školy (ZUŠ) Pelhřimov.

Část vyučujících podle něj používá po dohodě se svými žáky právě online komunikaci. Někteří pedagogové volí zadávaní učiva přes e-mail, prostřednictvím něhož si pak se školáky vyměňují podle potřeby i audio a videonahrávky. Zájem alespoň o nějakou formu distanční výuky má podle ředitele přes padesát procent žáků.

Internetové lekce obvykle nezaberou tolik času jako běžná hodina, učitelé se ale musejí o to více věnovat přípravě a vyhodnocování schopností žáků.

Časově náročnější, ale děti se paradoxně zlepšily

„Ač by se půlhodinka online výuky po Skypu mohla zdát pro učitele jako úleva, opak je pravdou,“ líčí Veronika Černá, jež učí na žďárské ZUŠ Františka Drdly hru na klavír.

Svým svěřencům přes kameru online předvádí, jak mají danou skladbu zahrát. Následně stejným způsobem sleduje žáky, zda se jim zvládnutí úkolu daří.

„Na základě toho jim mohu říct, kde udělali chybu, a snažím se jim poradit, jak dál ve cvičení pokračovat. Také jim zasílám videa mé hry, aby si je mohli dle potřeby pouštět a podle toho sami cvičit,“ popisuje pedagožka.

Natáčení videí, jejich rozesílání a sledování výkonu žáků je dle jejích slov časově náročnější než obvyklá hodina.

„Navíc mám také rodinu, dvě malé děti, o něž se musím nyní, v době uzavřených školek, starat. Výuku proto praktikuji odpoledne a to jen díky tomu, že mám možnost hlídání,“ přiblížila Černá.

Současné vyučování má ale i výhody. „Tím, že jsou u online hodin většinou rodiče, mají větší přehled, sledují své dítě při hraní a ode mě slyší, kde dělá chyby. Hlavně u menších žáků je znát, že se teď paradoxně zlepšili,“ dodává učitelka.

I tanečníci trénují podle instruktážních videí

Netradiční způsob výuky musí volit i pedagogové výtvarných či tanečních oborů.

„Žákům přes internet zadávají úkoly. V případě výtvarného oboru pak děti posílají své výtvory a učitelé je zhodnotí. U tance naši vyučující natáčejí instruktážní videa a oni podle nich mohou trénovat,“ popsal Jiří Váňa s tím, že distanční výuku pedagogové zpestřují svým svěřencům třeba i zasíláním zajímavých internetových odkazů.

„Pro děti to může být zajímavá změna. Při běžných hodinách na to totiž čas moc nebývá,“ konstatoval ředitel.

Možnost individuálních lekcí budou mít žáci od 11. května. „Dělali jsme z tohoto důvodu mezi žáky průzkum a zájem o takovouto formu výuku je poměrně velký. Uvítalo by ji kolem osmdesáti procent žáků,“ dodal Váňa.

Od 25. května je pak vládou povolena rovněž skupinová výuka, ovšem s omezením na pět dětí v jedné skupině.

Při zkouškách rodiče zůstanou mimo budovu

Ve většině základních uměleckých škol na Vysočině se talentové zkoušky konají v květnu a červnu. Kvůli protikoronavirovým opatřením se letos odehrají v pozměněné podobě.

„Hlavní změnou je, že rodiče nebudou moci vstupovat do budovy. U vchodu bude vždy přítomná služba - samozřejmě vybavená veškerými ochrannými pomůckami, která si od rodičů děti převezme,“ popsala Dana Fučíková, ředitelka jihlavské ZUŠ.

V místnosti, kde uchazeč předvede své schopnosti, budou kromě něj přítomni už jen pedagogové.

„Uchazeči, kteří jsou přihlášeni na zkoušky do 11. května, budou informováni e-mailem o náhradních termínech na počátku června,“ upozornila Fučíková s tím, že termíny od 11. května proběhnou dle původního harmonogramu.

Třebíčská ZUŠ má termín „talentovek“ stanoven na 1. až 5. červen, žďárská na 11. a 17. června a havlíčkobrodská od 16. do 19. června.