Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deváťáky čeká u přijímaček konkurence, hlavně v nejžádanějších oborech

  8:43
Přibližně 5,5 tisíce dětí bude v tomto školním roce na Vysočině končit devátou třídu základní školy a rozmýšlet se, kam dál. V populačně silných ročnících se prudce zvedá konkurence. Kvůli přetlaku zájemců o některé obory mají i děti s velmi dobrým prospěchem problém se na ně dostat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Pokud se podíváme na kapacitu škol, tak v oborech učebních a u oborů středních odborných škol problém není a dokážou absorbovat bez problémů další žáky. Převis poptávky nad nabídkou je hlavně u gymnaziálních oborů, případně u lyceí,“ popsal krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti).

Vysoký převis zájemců identifikoval kraj například na jihlavském gymnáziu. Podle jeho ředitele Pavla Suka se ve čtyřletém oboru hlásí na 60 míst kolem 180 až 200 uchazečů.

„Počet nabízených míst v Jihlavě byl na saturování poptávky dlouhodobě nedostačující. Z toho důvodu jsme se rozhodli otevřít od příštího školního roku o jednu třídu ve čtyřletém oboru navíc. Místo dvou tříd se tak budou otevírat tři,“ informoval Břížďala.

Zvýší se i počet studentů v gymnaziálním oboru se sportovní přípravou. „Tam se navýší jejich počet ze současných 24 až na plnohodnotnou třídu se 30 studenty,“ popsal radní s tím, že jihlavské gymnázium kromě čtyřletých oborů otevírá také po jedné třídě osmiletého a šestiletého gymnázia.

O třebíčskou energetiku je zájem až v Ostravě

V dalších částech kraje gymnázia tak významný převis uchazečů jako v krajské Jihlavě podle Břížďaly nemají. „Jihlavsko má problém v tom, že například na rozdíl od Žďárska, kde jsou dvě gymnázia ve Žďáře nad Sázavou, další je ve vedlejším Novém Městě na Moravě, pak ve Velkém Meziříčí a v Bystřici nad Pernštejnem, je v Jihlavě jen jedno státní a jedno soukromé gymnázium. Další gymnázium je v rámci okresu až v Telči,“ popsal radní.

Pro velký zájem se od září rozšíří také obor Energetik na Střední průmyslové škole Třebíč. Ten jako jediný v zemi připravuje studenty na práci nejenom v jaderných elektrárnách. Žáci tam získávají znalosti i o elektromobilitě či obnovitelných zdrojích energie. Od září se tam otevřou hned dvě třídy prvního ročníku místo jedné. O tento obor je podle Petry Hrbáčkové, ředitelky Střední průmyslové školy Třebíč, obrovský zájem. „Vždy míváme převis uchazečů,“ potvrdila.

Zájem o studium energetiky na průmyslovce v Třebíči mají nejen studenti z Vysočiny, ale do Třebíče jezdí za studiem i mladí lidé z jihočeského a jihomoravského kraje či z Ostravska.

Studenti na škole získávají široké základy elektrotechniky a strojírenství, které pak ve specializovaných předmětech dále rozvíjejí. Během studia absolvují řadu odborných exkurzí. Jezdí například na exkurze do Temelína, Dlouhých strání, Dětmarovic a mají také dvoutýdenní praxe v Dukovanech.

Rozšíření oboru vítá také společnost ČEZ, která před třinácti lety stála za jeho zrodem. „S ohledem na připravovanou výstavbu nového zdroje v Dukovanech a plánovanou výstavbu dalších zdrojů to nejen nám určitě dává smysl,“ poznamenala Linda Navrátilová ze strategického náboru Skupiny ČEZ.

Třetina našla práci v dukovanské elektrárně

Absolventi pak mají snadné uplatnění na trhu práce. Jenom v JE Dukovany už teď pracuje 75 bývalých studentů, což je přibližně třetina všech absolventů oboru. Skupina ČEZ se na tomto projektu podílí nejen finančně, ale zajišťuje také praxe pro studenty i pedagogy. Do výuky se zapojují i odborníci z ČEZ. „Výsledkem je skvělé spojení výuky a praxe,“ chválí si Navrátilová.

Rozšíření počtu tříd si do budoucna vyžádá na škole jisté stavební úpravy. „Dva až tři roky to zvládneme se stávající kapacitou. Máme zadanou studii, která by měla být do tří měsíců hotová a která dá základ projektové dokumentaci. Chceme také co nejdříve jednat s ČEZ o případném podílu na těchto investicích,“ doplnil radní Břížďala.

Nový obor plánuje od září otevřít také Gymnázium Otokara Březiny a Střední odborná škola Telč. Ta chce přijímat studenty do oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika. Tyto obory zatím na Vysočině nabízejí jenom soukromé školy.

„My jsme tuto záležitost řešili i s Českou školní inspekcí, když jsme se snažili najít zpětnou vazbu na naši nabídku středoškolských oborů. A ti nám sdělili, že pro zajištění kvality absolventů v tomto oboru by bylo dobré, aby se k tomu kraj aktivně přihlásil,“ popsal Jan Břížďala. Střední odborná škola Telč tak bude nabízet ke studiu dva obory. Dále to bude ještě Ekonomika a podnikání.

Obor zaměřený na armádu i ostrahu

Novinky plánují i další střední školy. Například Obchodní akademie a Hotelová škola v Třebíči by chtěla otevřít obor Bezpečnostně právní studia.

„A to ve vztahu k tomu, že nedaleko je letecká základna v Náměšti nad Oslavou, věznice v Rapoticích a je třeba i řešit ostrahu a ochranu celé Jaderné elektrárny Dukovany. Jediný takový obor má soukromá škola v Jihlavě. Otázkou nyní je, zda tento obor zahájí od září, nebo až následující rok,“ popsal Břížďala.

Studium zaměřené na mechanizaci a služby a dále na logistiku a dopravu by chtěli otevřít v budoucnu také ve Velkém Meziříčí.

Vystudovat lze veterinárního asistenta s diplomem

Také některé vyšší odborné školy plánují od nového školního roku změny. Například Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč chce od září otevřít pro studenty zcela nový studijní obor s názvem Diplomovaný veterinární asistent. Tato škola bude v Kraji Vysočina první, která toto vzdělávání nabídne.

„Prozatím by měla poptávku po studiu tohoto oboru pokrýt jedna otevřená třída o kapacitě dvacet studentů. Obor bude tříletý a umožní zájemcům návazně zvyšovat vzdělání po maturitním oboru Veterinářství, které se na škole vyučuje od roku 2009 a je o něj dlouhodobě vysoký zájem,“ popsal krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala.

Škola už má obor akreditovaný u ministerstva školství. Praxe budoucích žáků je zajištěna v zemědělských družstvech. Uplatnění najdou diplomovaní veterinární asistenti například v zoo, v praxi veterinárních správ, v poradenství a v servisu chovatelství či u inspekčních orgánů zemědělské a potravinářské inspekce. Podle radního Břížďaly je u vyšších odborných škol vyšší zájem u oborů, jež se věnují zdravotnictví či sociální oblasti.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTRO PROJEKTANT - I ABSOLVENT (50-58.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 50 000 - 58 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...