Děti od první třídy pracují s pomůckami, díky nimž si osvojují nové znalosti. A...

Děti od první třídy pracují s pomůckami, díky nimž si osvojují nové znalosti. A že u toho leží? "Když se jim tak lépe pracuje, proč bychom je hnali do lavic?" ptá se Kateřina Bušková. | foto: Michal Dvořák, 5plus2.cz

V září by se přímo na brodském náměstí měla otevřít Montessori škola

  • 1
V Havlíčkově Brodě by se měla v září otevřít nová základní škola pro sedm desítek dětí. Sídlo chce zřídit přímo na centrálním Havlíčkově náměstí. Jako svou pobočku ji v Brodě chce provozovat soukromá Mateřská a základní škola Slunečnice z nedaleké Okrouhlice. Podporu města i kraje už má.

Mateřská škola Slunečnice v Okrouhlici funguje od roku 2012. Tehdy jako jedna z prvních na Vysočině začala s Montessori pedagogikou.

„Ještě to moc známé nebylo. Rodiče ale byli spokojeni, a jak jejich děti vycházely ze školky, toužili i po obdobně zaměřené škole,“ vypráví zakladatelka školy Hana Belingerová. 

Proto jen o dva roky později začala vznikat, rovněž v Okrouhlici, Montessori základní škola. Ta má momentálně kapacitu kolem dvaceti dětí na prvním stupni a už nedostačuje. Díky možnostem inkluze je o ni velký zájem ze širokého okolí a její vedení musí každoročně děti odmítat.

„Chceme vyjít rodinám vstříc. Proto jsme v blízké dojezdové vzdálenosti hledali možnosti, kam naši školu rozšířit, kde založit naši pobočku. A také kde bychom mohli s výukou dětí pokračovat dál i na druhém stupni,“ vysvětluje Belingerová.

Brod novou školu podporuje, Montessori ve městě chybí

Nová pobočka školy má nakonec vzniknout v Havlíčkově Brodě. Sídlit by měla v jednom z domů přímo na Havlíčkově náměstí. „Ve kterém, to je zatím tajemství,“ nechtěla prozradit více zakladatelka školy.

Montessori školy v ČR

Od havlíčkobrodské radnice, ale i od Kraje Vysočina, už škola získala podporu. „Jednali jsme s nimi a ve vedení města jsme zřízení nové soukromé školy nakloněni. Proti Montessori pedagogice nemáme žádné námitky, naopak tato služba ve městě chybí,“ vyjádřil se místostarosta Vladimír Slávka (ANO).

Nová škola s kapacitou pro sedmdesát dětí by měla otevřít už v září. Nabídne první i druhý stupeň. Na část výuky by se děti měly spojovat do takzvaných trojročí.

Podmínkou pro otevření školy je ale její zařazení do rejstříku ministerstva školství. Rozhodnutí by mělo padnout na počátku roku. Majitelka školy je přesvědčena, že stanovisko ministerstva bude kladné. Opírá se při tom o nadprůměrné hodnocení školní inspekce, zájem a spokojenost rodičů i ohlas na osvětové semináře, které škola pro rodiče pořádá.

Rodiče za docházku dětí zaplatí od 800 do 1500 korun měsíčně

Během následujícího půl roku by škola ráda sehnala nové pracovníky. „Chybí nám zatím hlavně učitelé druhého stupně se zkušenostmi s Montessori myšlením a příslušnými kurzy,“ podotkla Hana Belingerová.

Kolik tříd už v září bude moci otevřít, zatím netuší. Bude se to odvíjet od zájmu rodičů. A podle počtu dětí bude stanoven i počet kantorů. „Zápis i pro havlíčkobrodskou pobočku by se měl uskutečnit v obvyklém jarním termínu na naší škole v Okrouhlici,“ pravila.

Protože se jedná o školu soukromou a její chod nebude žádné město ani obec dotovat, bude se na ní platit školné. To bude stanoveno na částku od 800 do patnácti set korun měsíčně.

„Chceme ho mít co nejnižší, abychom mohli docházku umožnit zájemcům ze všech sociálních skupin. Případně se můžeme dle situace rodičů domlouvat i individuálně,“ doplnila Belingerová.

Pro pět městských škol nové zařízení konkurencí nebude

V Havlíčkově Brodě je v současné době pět základních škol. Všechny zřizuje město a jedná se o školy s klasickou výukou. Jejich celková kapacita je kolem 2 900 dětí. Že by však byla soukromá škola pro městská zařízení konkurencí, která jim sebere děti, se vedení města neobává.

„Jako konkurenci to rozhodně nebereme. Víme, že někteří rodiče hledají pro své děti alternativní školství, které ale dosud v Brodě najít nemohli. Jsem přesvědčen, že vznik nové školy nebude mít na ty městské a jejich naplněnost žádný vliv,“ ujistil starosta Jan Tecl (ODS).

Montessori pedagogika je poměrně nový způsob výuky. Je založen na systému, ve kterém průvodce dokáže dětem zprostředkovat realitu tak, že ji zvládnou uchopit a pochopit.

„Montessori pomůcky, prostředí a organizace práce jsou nastavené tak, aby umožňovaly dětem prožívat hluboké uspokojení z toho, co udělají. Důvěřují vlastní cestě a každodenně ji ověřují,“ vyzdvihuje na svých webových stránkách spolek Montessori ČR.

Rodiče, kteří by měli zájem dozvědět se o výuce, ale i o samotné nově vznikající škole v Brodě více, mohou se kdykoliv zajet podívat do Okrouhlice. Zaměstnanci jim zde rádi vše ukážou a vysvětlí.

„Kromě toho budeme pořádat informativní schůzku přímo k otevření brodské školy. Ta se uskuteční koncem ledna v Mateřském centru Zvoneček,“ pozvala zájemce Hana Belingerová.