Ukradený silniční válec stojí 170 km od místa činu, majitel si ho odveze

  • 31
Kde se vzal, tu se vzal, před železničním nádražím v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku se v minulých měsících objevil starý silniční válec. Podle všeho se jedná o stroj, který byl v březnu odcizen od sídla stavební firmy v Tlumačově na Zlínsku. Nikdo však netuší, kdo mnohatunový kolos na Vysočinu dopravil.

Podle místních se historický modrý válec na nepříliš využívaném pozemku před přibyslavskou nádražní budovou objevil už během jarních měsíců. Vedle něj jsou složené betonové podstavce, na nichž stroj na původním místě stál.

Je zřejmé, že se jedná o kolos, který byl před časem odcizen z Tlumačova. Sloužil tam jako poutač před sídlem stavební firmy Porr. Nebyl pojízdný, o motor válec už dávno přišel.

Případem se už od března zabývá zlínská policie. Podle ní museli pachatelé stroj nakládat jeřábem na nákladní auto nejméně tři hodiny.

Že válec zmiňovaný i v televizních reportážích stojí v Přibyslavi, upozornila policii až v pátek 28. května večer žena. „Zavolala na tísňovou linku, že válec, který byl odcizen v Tlumačově, zřejmě stojí v Přibyslavi před nádražím,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Proč byl stroj převezen zrovna do 170 kilometrů vzdálené Přibyslavi, nikdo netuší. Záhadou je to i pro majitele pozemku, na němž byl válec odstaven, společnost SC Metal. Ta nabízí servis a služby pro strojírenství.

Museli mít jeřáb a spoustu času. Starý silniční válec zmizel z podstavce

„Plochu používáme jako odkladiště a parkování pro těžkou techniku externích firem, tak nám na tom nepřišlo nic divného,“ podotkl pro televizi Nova zástupce firmy Martin Škacha. Firma nicméně s policií na zjištění, jak se válec na pozemek dostal, spolupracuje.

Válec je odemčený a kdokoliv může nahlédnout či se dokonce posadit dovnitř. „Hlavně pro děti je to velké lákadlo,“ říká přibyslavský místostarosta Michael Omes.

S největší pravděpodobností ale jako prolézačka už válec nebude sloužit dlouho. „Zkontaktovali jsme majitele. Potvrdil nám, že si během nejbližších dnů pro válec přijede a odveze si ho,“ konstatovala Čírtková.