Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sever Žďárských vrchů rozdělil spor o přílišné solení krajských silnic

  9:38
Solit, nebo nesolit? Klimaticky drsný sever Vysočiny dělí spor o intenzitu chemického posypu silnic na území chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Zatímco ve Svratce byli po letech nadávání na zledovatělé silnice s udělenou výjimkou pro solení spokojení, v sousedním Sněžném zvýšené používání soli vadí.
Jedním z míst, která byla v minulých letech hůře sjízdná, je úsek mezi Svratkou...

Jedním z míst, která byla v minulých letech hůře sjízdná, je úsek mezi Svratkou a odbočkou na Hlinsko. Řidiče tady trápily zledovatělé koleje. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) udělilo výjimku pro posyp silnic mezi Žďárem nad Sázavou a Svratkou (silnice číslo 350) a Novým Městem na Moravě (354) po nátlaku okolních obcí, ale i lékařů a některých firem a úřadů včetně žďárského dopravního inspektorátu v květnu 2019. Silničáři však mohou aplikovat sůl (chlorid hořečnatý) a solanku pouze za mimořádných klimatických podmínek.

To podle kritiků silničáři minulou zimu porušovali. „V první zimě po udělení výjimky (2019/20 – pozn. red.) silničáři posolili komunikace šestkrát za celou zimu, minulou zimu už se solilo 47krát a stala se z toho standardní údržba solením,“ poukazuje Miloš Kučera ze Sněžného, který téma otevřel na obecním zastupitelstvu.

Coby odborný lesní hospodář a vedoucí Národní inventarizace lesů argumentuje proti zvýšenému solení potřebou ochránit lesy. Podle něj vadí stromům a porostům podél silnic hlavně rozvířený aerosol. Tvrdí, že první známky negativního vlivu už jsou vidět u silnice od Kuklíku k Novému Městu, další minusy se podle Kučery projeví až se zpožděním.

Sněženské zastupitelstvo loni v říjnu sice neodhlasovalo oficiální stížnost, ale odsouhlasilo alespoň žádost o dodržování podmínek zimní údržby.

Bezpečnost má být nadřazena ochraně přírody

Naopak ve Svratce byli v minulých dvou zimách s údržbou silnic spokojení, když si po letech stížností vymohli výjimku a silnice byly lépe udržované.

„Objížděl jsem v minulosti úřady, obce, policii, záchranku, nemocnici, sháněli jsme k výjimce pro solení kladná vyjádření. Jsme pro to, aby bezpečnost lidí na silnicích byla nadřazena ochraně přírody,“ reagoval svratecký starosta František Mládek.

„Největší argument je dojezd sanitek. Ale lidé také potřebují do práce, hodně lidí od nás dojíždí do Žďáru nebo Nového Města, sjízdné silnice potřebují i svratecké firmy, i to by se mělo zvažovat,“ míní starosta.

V letošní zimě už se podle Mládka krajští silničáři zalekli. „Je to asi tím, co se stalo ve Sněžném,“ odkazuje na usnesení tamního zastupitelstva.

Ve Svratce zareagovali zastupitelé loni v prosinci, když po prvním úderu zimy vyjádřili „značnou nespokojenost se současnou zimní údržbou krajských silnic“ a požádali silničáře o okamžitou nápravu.

Silničáři chtějí jít zlatou střední cestou

Krajská správa a údržba silnic zvolila tuto zimu zlatou střední cestu. „Na jedné straně jsou občané Svratky, na druhé lidé ze Sněžného a životní prostředí. Volíme kompromis. Podle dat se zatím zimní údržba provádí s menší intenzitou než v minulé zimě 2020/2021, ale s větší intenzitou než v zimě 2019/2020,“ reagoval na dotaz MF DNES ředitel krajských silničářů Radovan Necid. Podle silničářů byla přijata opatření, kdy bude prováděna chemická a kdy pouze inertní údržba.

Chemický posyp? Dopravní podnik je jednoznačně pro

Výjimku pro solení na území CHKO Žďárské vrchy přivítal i největší dopravce v regionu, firma ZDAR.

„Po zavedení solení se situace z našeho pohledu výrazně zlepšila. Jednoznačně preferujeme bezpečnost silničního provozu. Pokud se nesolí, na silnici se tvoří zmrazky a vyjeté koleje, což způsobuje problém i při vyhýbání dvou osobních aut, natož v situaci, kdy se potkáte s autobusem nebo nákladním vozidlem,“ míní ředitel firmy Richard Latislav.

Zároveň upozorňuje na to, že silnice v zimě často blokují nákladní auta zahraničních dopravců, jejichž řidiči ignorují dopravní značení. „Odstranění těchto vozidel, a tedy zprůjezdnění komunikací pak trvá často několik hodin,“ dodává.

Z poskytnutých dat je zřejmé, že v zimě 2019/20 použili chemický posyp na silnicích II/350 a II/354 celkem šestkrát, kdy spotřebovali celkem 28,5 tuny soli a přes 10 tisíc litrů solanky. V minulé zimě vyjel kombinovaný sypač 47krát, spotřeboval při tom přes 220 tun soli a bezmála 60 tisíc litrů solanky.

V aktuální zimě do 10. ledna silničáři na „slavném okruhu“, jak místu přezdívají, spotřebovali přes 25 tun soli a 6 tisíc litrů solanky.

Ze Svratecka zaznívají argumenty, že v sousedním Pardubickém kraji se silnice v CHKO solí a stejně tak v úseku Jimramov – Nové Město na Moravě (silnice 360), kde výjimka pro chemický posyp platí už několik let.

Podle Václava Hlaváče z AOPK je zimní údržba na území CHKO konfliktní záležitostí a v případě žádosti o výjimku se porovnávají dva veřejné zájmy – ochrana přírody a zajištění sjízdnosti silnic a bezpečnosti provozu.

Při běžném sněžení sypte inertem, radí AOPK

„Na rozdíl od úseku Nové Město - Jimramov je na Svratecku však použití soli vázané pouze na specifické podmínky, tedy na situace, kdy silnici pokryje náledí nebo ledovka nebo kdy se objeví vyjeté zledovatělé koleje. Při běžném sněžení by zde mělo být používáno plužení v kombinaci s inertním posypem,“ vysvětluje ředitel regionálního pracoviště AOPK.

Podle výkazů spotřeby chemického posypu vedou indicie k tomu, že silničáři minulou zimu pochybili. „Během této zimy budeme podmínky dodržování udělené výjimky průběžně kontrolovat,“ varuje Hlaváč.

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Lidé váží i dvouhodinovou cestu. Oblíbená novoměstská tančírna láká na parket

24. dubna 2024  8:36

Parta středoškoláků, senioři, lidé středního věku. Ženy, muži, zkušení tanečníci stejně jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...