(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Policie na Vysočině šetří případ šikany. Obětí je sedmiletá dívka

  • 15
Na základní škole v Křižanově na Žďársku údajně spolužáci šikanovali teprve sedmiletou dívenku. Podle jejího otce ubližovali dceři fyzicky i psychicky. Případem se zabývá policie a událost šetřila také Česká školní inspekce.

Příkoří prý zažívala školačka od několika spolužáků a spolužaček v minulých měsících ve školní družině. „Strkali jí hlavu do záchodu, uráželi ji, zavírali na záchodě, házeli jí brýle do záchodu,“ uvedl pro TV Nova otec malé školačky.

Holčička doma nic neřekla, na případ se podle rodičů přišlo poté, co celou věc prozradila jedna z žaček na třídní schůzce. „Dcera sama o tom vůbec nemluvila,“ tvrdil tatínek dívky.

Stížnost na šikanu v křižanovské škole následně doputovala až na Českou školní inspekci.

„Věnovali jsme se zejména postupu školy při řešení této záležitosti a informování rodičů. To bylo také obsahem samotné stížnosti,“ uvedl pro iDNES.cz Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

„Stížnost byla vyhodnocena jako důvodná. Zákonní zástupci dívky se od třídní učitelky dozvěděli, že škola zahájila příslušná šetření. Informaci o výsledku řešení podezření na šikanu už jim ale škola neposkytla,“ dodal.

Škola se k případu nevyjádřila, redakce se snažila kontaktovat ředitele, ovšem neúspěšně.

Vychovatelka se nedržela krizového plánu

„Vedení školy a další pedagogové měli prokazatelně k dispozici informace zakládající podezření na možnou šikanu vůči žákyni 2. třídy. Ředitel se spokojil s informacemi vedoucí vychovatelky školní družiny, která v rozporu s doporučenými postupy prováděla rozhovory s případnými agresory, potenciálními svědky, zákonnými zástupci a dalšími osobami,“ prozradil Andrys.

Situaci podle něj vyhodnotila v rozporu s uvedeným krizovým plánem. Tedy samostatně a chybně. „Následně ředitel nesprávně posoudil dosavadní informace. A zastavil další šetření, včetně zapojení školní metodičky prevence, případně dalších odborníků,“ doplnil náměstek ústředního školního inspektora.

Na radnici v Křižanově však s těmito závěry nesouhlasí. „O ničem jsme nevěděli. Dívka tady chodí do školy už dva roky a za celou dobu si rodiče na nic nestěžovali. My ani nevíme, kdy k tomu mělo docházet. Prý snad někdy od dubna,“ reagovala na dotaz redakce místostarostka městyse Radomíra Schmidová.

Případem údajné šikany se každopádně zabývá Police České republiky. „V současné době jsme ve fázi prověřování a nelze k případu poskytovat bližší informace,“ vzkázala policejní mluvčí Stanislava Miláčková.