Na úmyslně zrezlých stélách jsou vyleptána slova Karla Havlíčka Borovského....

Na úmyslně zrezlých stélách jsou vyleptána slova Karla Havlíčka Borovského. Nejsou však dobře čitelná. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

ZMAŘENÉ DOTACE: Dlažba na brodském náměstí se hýbe, kiosek musel pryč

  • 10
Ještě pět let po rekonstrukci havlíčkobrodského náměstí panují rozdílné pohledy na využití více než čtyřicetimilionového příspěvku z EU. Nelze jednoznačně říct, že zrovna tato dotace byla zmařená. Ale stejně tak není možné jednoznačně tvrdit, že byla stoprocentně účelně využita.

Na jedné straně slova chvály a uznání, zisk několika prestižních odborných cen. Na druhé hněv a kritika části veřejnosti. A to tak silná, že z nově upraveného náměstí za více než 80 milionů korun (polovinu tvořily evropské dotace - pozn. red.) muselo od dokončení rekonstrukce v roce 2011 několik věcí zmizet.

Nejčtenější Zmařené dotace

„Vypadá to jako psí bouda nebo jako výdejna lahváčů pro bezdomovce,“ hřímal před pěti lety věčný kritik a opoziční zastupitel Jiří Čáslavský nad vzhledem kiosku s občerstvením.

Ten na původním Havlíčkově náměstí nebýval, architekt Aleš Burian ho ale do plánů zahrnul. Měl oživit střed prostoru, nabídnout lidem místa k občerstvení a odpočinku. Emoce však budila jeho podoba - na dřevěné terase umístěný černý a uměle zrezivělý kovový kvádr.

Proti kiosku rychle vznikla petice, kterou podepsaly stovky lidí. Stánek na náměstí vydržel jednu sezonu. Tu následující už se stěhoval. Nejprve do skladu Technických služeb, pak na chvíli zakotvil u sportoviště v Plovárenské ulici, kde stál po většinu roku zavřený.

A nyní už je znovu schovaný ve skladu. Jeho uplatnění radnice stále hledá. Se stolky, židlemi a slunečníky přitom vyšel na více než jeden a půl milionu korun.

Havlíčkovy citáty byly zprvu zrezlé málo, pak zase moc

Podobná vlna kritiky se snesla i na opět úmyslně zrezlé kovové sloupky, takzvané stély, na nichž jsou chemicky vyleptané citáty Karla Havlíčka Borovského.

Zasazeny jsou do země poblíž morového sloupu. Jenže lidé si na nich mnoho nepřečtou. Zprvu byly zrezlé málo a písmo se nedalo dobře přečíst. A přečíst se nedá ani po pěti letech. To už jsou zase zrezlé až moc.

„Kdo bude chtít text vidět, přečíst ho dokáže. A kdo ho nebude chtít vidět, nebude na něj aspoň působit rušivě,“ říká havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Jedna stéla přišla na téměř 60 tisíc korun.

Za naprosto originální myšlenku odborníci i vedení města označovali hranou dolů do země zapuštěné obrubníky, které oddělují parkovací stání od chodníků. Ani ty už na náměstí v původní podobě nejsou. „Po chvíli užívání se zjistilo, že o špičky obrubníků trčící vzhůru lidé zakopávali,“ informoval krátce po dokončení rekonstrukce Honzárek.

A aby těch nedostatků nebylo málo, rok co rok se náměstí musí pro dopravu na pár dnů uzavřít. Vyžádá si to opětovné usazení a upevnění velkoformátové dlažby, která tvoří přechody pro chodce. Velké dlaždice se totiž po průjezdu tisíců aut pravidelně uvolňují.