ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Andrea Pěkná

Žďár chystá zavedení seniorských obálek, mají pomáhat záchranářům

  • 2
Pro seniory či handicapované lidi bude určena takzvaná seniorská obálka. Zavedení této novinky plánují ve Žďáře nad Sázavou už od jara příštího roku. V případě neočekávané události může dokument zachránit pacientovi život.

„Jedná se o formulář, do kterého člověk za pomoci svých blízkých, lékaře nebo třeba sociálního pracovníka vyplní údaje o své osobě, zdravotním stavu či užívaných lécích,“ popsal místostarosta Žďáru Josef Klement. 

Dokument je pak třeba umístit na dostupné a viditelné místo (na ledničku nebo vnitřní stranu dveří), a to třeba pomocí magnetické obálky, již město plánuje k formuláři také distribuovat.

„V případě, že pak dojde k nějaké nečekané situaci nebo zdravotní indispozici, může právě seniorská obálka posloužit záchranářům. Ti samozřejmě musejí vyhodnotit situaci i na místě, ale pokud má člověk například cukrovku či bere léky a není v danou chvíli schopen komunikovat, práci záchranářů to značně urychlí a usnadní,“ řekl Klement.

Formuláře chce město šířit prostřednictvím svého zpravodaje a sociálních služeb, zájemci si je budou moci vyzvednout i na recepci městského úřadu. „Tento systém funguje už v řadě měst,“ uvedl Klement s tím, že na projekt, jenž vyjde asi na 45 tisíc korun, se pokusí získat též finanční podporu od firem.