Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Šéf chotěbořské městské společnosti chtěl úplatek. Skončil v cele

  • 10
Hospodářská kriminálka v Havlíčkově Brodě zatkla šéfa společnosti Tepelné a realitní služby Chotěboř Tereal Jozefa Piklu. Sedmačtyřicetiletý jednatel si podle policie řekl o úplatek a následně ho i převzal. Policie ho zatkla a po rozhodnutí soudu i poslala do vazby.

Jozef Pikla si podle vyšetřovatelů řekl o úplatek 35 tisíc korun v polovině září. Stalo se tak při jednání se zástupcem firmy, která pro Tereal dělala řemeslné práce.

Ten to oznámil policii a ta další schůzky obou mužů, včetně předání peněz, sledovala.

Na papírku stálo: "35 tisíc pro mě"

Tereal Chotěboř

Obchodní společnost Tepelné a realitní služby Chotěboř s.r.o. byla založena městem Chotěboř, jako jediným společníkem, na sklonku roku 2003. Společnost se zabývá výrobou a rozvodem tepelné energie, správou nemovitostí, realitní činností, prováděním staveb a službami organizačně hospodářské povahy. Tyto činnosti jsou zaměřeny pro Město Chotěboř a jeho organizace, bytová družstva, spoluvlastníky bytových domů a jiné fyzické i právnické osoby.

"Ve středu 12. září mezi nimi proběhlo v Chotěboři pracovní jednání. Podnikatelé projednávali předání díla a způsob zaplacení fakturace. V průběhu jednání zástupce chotěbořské společnosti bez ústního komentáře napsal na list papíru částku 35 000 a text 'pro mě'," popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Zástupce dodavatelské firmy se obával, že pokud tuto částku nezaplatí, nedostane uhrazenou konečnou fakturaci v době splatnosti a vystaví se nebezpečí spojeného s uplatněním opakovaných a nedůvodných reklamací díla. Průběh jednání proto vylíčil na policii.

Další schůzka, při níž se oba muži dohodli na předání úplatku, se už konala pod dohledem kriminalistů. Jednatel společnosti pak peníze převzal ve své kanceláři 3. října.

Pro úplatného manažera si přišla kriminálka

Hned po předání úplatku přišli do sídla společnosti kriminalisté a Jozefa Piklu zatkli. "V místnosti kuchyňky následně pečlivě ukrytou finanční částku nalezli a zajistili," dodala Jana Kroutilová.

Zadrženého muže policisté převezli do Brodu k výslechu, hned poté ho umístili do cely. "Muž byl obviněn ze spáchání přečinu přijetí úplatku. Na podaný návrh byl obviněný vzat Okresním soudem v Havlíčkově Brodě do vazby," řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality Petr Janata.

Případ vyvolal velký poprask na chotěbořském městském úřadě. Společnost Tereal je totiž městskou společností. "Policie mě informovala o zatčení jednatele naší firmy v pátek. Zprávu jsem ihned předala dál všem zastupitelům," uvedla chotěbořská starostka Eliška Pavlíková.

Situací ve firmě se bude zabývat i rada města. Ta určí, kdo podnik povede do řádného výběrového řízení