Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvířatům se daří. Důkazem jsou mláďata, říká ředitelka jihlavské zoo

  6:09
Po dvaceti letech se loni v jihlavské zoo narodilo tygří mládě. Nepřehlédnutelní jsou i tři noví samci žiraf, paličatý Zuberi občas pokouší trpělivost ošetřovatelů. Ale zahrada láká třeba i na kunovce tečkované. "V Evropě je kromě nás chová jen lipská zoo," prozradila ředitelka zahrady Eliška Kubíková.

Ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Poslední roky byly ve znamení budování nových pavilonů a expozic projektu Zoo pěti kontinentů. Jak jste spokojeni s novými pavilony? Změnili byste teď něco?
Jsem dosud přesvědčená, že hlavní myšlenka, kterou jsem vyjádřila v koncepci projektu Zoo pěti kontinentů, je dobrá a nic bych na ní neměnila. Zadání jsme vypracovali pečlivě. Další fáze realizace jsme mohli ovlivňovat už jen částečně. Výsledek sice v některých ohledech nesplňuje moje představy stoprocentně, ale u tak složitého díla se tomu nelze vyvarovat. Ale není to nic tak zásadního. Je to spíše věcí osobního vkusu - velikostní poměry objektů, některé použité materiály.

Výstavba nových pavilonů měla logicky za důsledek i příchod nových druhů zvířat. Kolik jich bylo a ještě na nějaká čekáte?
Zatím je to osmnáct nových druhů zvířat. V nejbližší době čekáme partnera pro samičku hyeny, předběžně máme domluveny antilopy pro africkou savanu a snažíme se překonat nečekané překážky při získávání kasuárů.

Zajímavosti z jihlavské zoo

  • Den před Štědrým dnem přivezli do jihlavské zoo samce hyeny žíhané. Čtyřletý Hutch pochází z hlavního města Spojených arabských emirátů Abú Zabí, jeho o rok starší partnerka Lexi se narodila také ve Spojených arabských emirátech (Sharjah Breeding Centre). Do Jihlavy přicestovala letos v srpnu.
  • Na Vysočina festu pokřtil Tomáš Klus mládě tygra sumaterského. Tříměsíční slečně dal jméno Cinta, což v indonéštině znamená láska.
  • V květnu do jihlavské zahrady dorazili tři žirafí samci: Zuberi, Paul a Manu.
  • V lednu 2013 se v zoo narodilo mládě lamy guanako. Malá samička se už půl hodiny po narození postavila na nohy a následovala matku.
  • 1. ledna 2013 se narodilo mládě kaloně rodriguézského. "Letec" podobný netopýrům obývá tropické lesy ostrova Rodrigues.

O jaké překážky se jedná?
Komplikace administrativního charakteru, veterinární důvody v Izraeli, zemi původu. Momentálně vyřizujeme dovozní povolení. Celkově je v této době v zoologických zahradách o mláďata kasuárů nouze.

Jak se noví členové v zahradě zabydleli?
Podmínky, které většině zvířat nové expozice poskytují, jsou vyhovující, až komfortní, takže žádné velké problémy jsme dosud nezaznamenali. Některé druhy nás už potěšily mláďaty a to svědčí o tom, že jim to u nás svědčí.

Na která nová zvířata jste vy osobně nejpyšnější a od kterých si nejvíc slibujete?
Kunovce tečkované chová v Evropě kromě nás jen lipská zoo, takže to je asi největší vzácnost mezi novými druhy. Ti jsou však lehce přehlédnutelní na rozdíl od žiraf, které nejvíc přitahují návštěvníky a jsou středem pozornosti.

Jak si zvykli žirafí mladíci na Jihlavu?
Žirafí kluci si zvykli rychle, zvláště s Paulem a Manu je dobrá spolupráce. Svéhlavý Zuberi občas zkouší trpělivost ošetřovatelů. Doufáme, že všechna zařízení budou v pavilonu fungovat tak, aby přečkali zimní měsíce v pohodě.

V jakém stadiu je nyní výstavba Tropického pavilonu a expozice Asie? Přeci jenom měla být Asie podle harmonogramu otevřena ještě letos koncem léta?
Termín dokončení se posunul do podzimních měsíců, ovšem nyní je ubikace již dokončena. Do suterénu se budou stěhovat babirusy. Giboni musí zimu přečkat v expozici afrických opic. V jarních měsících nainstalujeme venkovní voliéry a stěhování pak bude dílem několika hodin.

Zoo měla loni úspěšný chovatelský rok. Tygří mládě se v zoo narodilo po dvaceti letech. Jak se mu daří?
Cinta se má k světu. Velikostí již docela brzy dostihne svoji maminku Sumu. Zdravotně je zatím v pořádku a Jihlavu by měla opustit dřív, než dosáhne věku dvou let. Pokud by případně Dustin uhynul, mohla by dělat společnost své matce i déle. Existuje i varianta, že by Cinta zůstala v Jihlavě a stěhovala by se Suma. Hodně záleží na momentální situaci a rozhodnutí koordinátora chovu.

Letos na podzim zoo pokořila i návštěvnický rekord z roku 2009. Tipnete si, jaké bude návštěvnické číslo ke konci roku?
Počítáme s číslem 275 tisíc. Mezi svátky jsme připravili večerní prohlídky, zahrada byla vánočně vyzdobená, máme nová zvířata a pavilony, zimní vstupné je nižší, tak třeba budeme návštěvností ještě mile překvapeni.

A čekali jste vůbec takový zájem veřejnosti? Přece jen je část zoo zbouraná a staví se.
Popravdě jsme čekali nárůst návštěvnosti nejdřív v roce 2014, takže jsme potěšeni. Stavební aktivity se již soustředí pouze k pavilonu plazů ve spodní části, takže v následujícím roce by stavební ruch neměl návštěvníky nijak výrazně omezovat a nová horní část zahrady je prakticky kompletně hotová.

Množství návštěvníků znamená i velký počet aut. Parkoviště už v letních měsících nestačí. Jaké jsou možnosti jeho rozšíření?
Možnosti jsou minimální. V létě využíváme podélné stání na příjezdové komunikaci k továrně Modeta a pronajímáme si jejich privátní parkoviště s kapacitou 25 míst.

Věříte, že se počet návštěvníků bude letos opakovat?
Počítáme s nárůstem. Připravujeme další změny, novinky a vylepšení, aby návštěvníci měli důvod k opakovaným návštěvám.

Jaká vylepšení máte na mysli?
Jedná se o odpočinkovou "zoonu" s možností relaxace. Dál přibudou herní prvky, lavičky, plánujeme doplnění informačního systému včetně osazení etnických prvků, doplnění stezky Joy Adamsonové a třeba i přidání cedulek k jednotlivým dřevinám botanické zahrady.

Zaznamenala jsem také, že zoo vystoupila z programu záchranných center, takže již u vás nebudou dočasně umístěná zvířata zabavena například pašerákům. Co vás k tomu vedlo?
Z programu jsme nevystoupili, pouze jsme ho omezili. Vedly nás k tomu nepříjemné zkušenosti se zabavenými ptáky, kdy jsme museli čelit obviněním z pochybení při jejich chovu. Dalším důvodem bylo provizorium v chovu plazů v souvislosti s demolicí původního pavilonu. V zásadě se však jedná o poměrně rizikovou záležitost, kdy neseme zodpovědnost za zvířata, která nám fakticky nepatří.

Co vám loni udělalo největší radost?
Tak třeba to bylo narození tygřího mláděte. Jsem ráda, že jsme se dokázali vypořádat se všemi změnami a omezeními. Zejména díky vysoké návštěvnosti jsme zvládli hospodaření i po ekonomické stránce.

Co čeká jihlavskou zoologickou zahradu v roce 2014?
Zatím stále více a více práce. Určitě nás nejvíc zaměstná výstavba pavilonu plazů. Nově vybudované celky budeme doplňovat vhodnými druhy zvířat, takže nás ještě čekají některé přesuny v rámci naší zoo i mimo ni. V průběhu roku chceme zpřístupnit lesní stezku, kterou jsme začali letos budovat. V plánu jsou tradiční i nové zábavně vzdělávací akce pro veřejnost. Mimo jiné je naplánována úprava expozice tuleňů. Pokud se zadaří, třeba se dočkáme i tuleňátek.

O jaké úpravy půjde?
Jedná se v podstatě o opravu stávajícího bazénu a rozšíření vodní plochy o mělčinu tak, aby se zlepšily podmínky pro případný odchov mláďat. Úpravy mimo bazén by měly zdůraznit přímořský charakter expozice a směřovat ke zvýšení bezpečnosti návštěvníků.

Zastupitelé Jihlavy loni schválili, že se město může zajímat o možnost odkupu pozemků a budov sousedícího areálu Modety. Jak by se v tomto směru mohla jihlavská zoo rozšířit a rozvíjet?
Možností je mnoho. Nejelegantnějším řešením by byla tropická hala. Reálně to ale vidím spíše na jakýsi multifunkční objekt, který by zoologické zahradě prospíval, korespondoval s její činností a vzájemně by se s ní doplňoval. Zoo potřebuje především velkokapacitní stravovací zařízení pro návštěvníky. Městu by jistě prospělo využívání objektu v souvislosti s konferenční turistikou a cykloturistikou. Pro konferenční místnosti a ubytovací kapacity včetně parkovacích příležitostí, by se zde jistě našel prostor. Zoo by se rozhodně ucházela o prostory pro přesunutí administrativních činností (kanceláře) a věřím, že by se našlo i místo pro pěknou smíšenou expozici zvířat. Osobně bych si dokázala představit i interaktivní expozici věnovanou historii textilního průmyslu v Jihlavě.

  • Nejčtenější

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

10. dubna 2024

Premium Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Schválně narazil do auta před sebou a tlačil ho do příkopu, řidiči hrozí 10 let

12. dubna 2024  13:53

Jako smyslů zbavený se na silnici na Jihlavsku choval čtyřiapadesátiletý řidič. Úmyslně totiž...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Studenti chtějí oživit žďárský park, v němž se konají pašije. Přibýt má hrad

16. dubna 2024  12:03

Rozlehlé trávníky protkané pěšinami, keře a stromy, pár laviček a odpadkových košů. Tak vypadá...

Cyklisté a pěší uniknou ruchu, Pelhřimov otevřel svou nejdelší cyklostezku

16. dubna 2024  6:38

Milovníci cyklodopravy i pěší chůze, kteří se chtějí vyhnout frekventovaným silnicím, se v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...