Před příjezdem prezidenta Miloše Zemana se na chodnících u krajského úřadu v...

Před příjezdem prezidenta Miloše Zemana se na chodnících u krajského úřadu v Jihlavě objevily namalované trenýrky. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vrací se doba před rokem 89, tvrdí lidé, kteří vítali Zemana trenýrkami

  • 34
Kolem krajského úřadu v Jihlavě se před středečním příjezdem prezidenta Miloše Zemana objevily na chodníku nakreslené rudé trenýrky. Na sloupech viselo spodní prádlo vystřižené z červeného papíru s různými vzkazy. K autorství protestu se přihlásila jihlavská skupina Zemanových odpůrců.

„Jsme přátelé napříč politickým spektrem, kteří se scházejí a diskutují o politice. To, co v tuto chvíli symbolizuje Miloš Zeman nás aktivizovalo k tomu takto se vyjádřit,“ říká jeden ze členů této skupiny, který chce zůstat v anonymitě. Redakce však jeho totožnost zná.

Co jste chtěli tímto protestem vyjádřit?
Miloš Zeman je jedním slovem papaláš. Vrací se doba, kterou jsme znali před rokem 1989. Skupina vyvolených se chová způsobem, který je naprosto bezprecedentní. Tohle nám velmi vadí a chtěli jsme na to upozornit. Protestujeme proti buranství, proti tomu, že je znevažována Ústava České republiky, protestujeme proti jeho servilitě vůči Číně a proti mnoha dalším věcem, které nás trápí.

Kdo tvoří vaší skupinu?
Jsme běžní Jihlavané, kteří jsou aktivní ve veřejném protestu, mladí, staří, veselí i rozhněvaní. Nechceme mlčet a hrozně by nás mrzelo, kdyby prezident Zeman byl v Jihlavě a Jihlava by mu neřekla svůj názor na jeho chování.

Co vše obsahoval váš protestní happening?
Opřeli jsme se o symbol červených trenýrek, který je tak nějak příznačný. Nakreslili jsme jejich motiv na chodník kolem celého krajského úřadu. Dále jsme vystříhali z červeného papíru velké trenýrky, které jsme umístili na sloupy. Na nohavicích byl vždy napsán důvod, za co protestujeme.

Co vše tam bylo napsáno?
Například za krtečka a to, jak jej představil v Číně. Za Ovčáčka a to, že mu umožnil tvořit politiku.

Vy jste to instalovali během noci úplně bez povšimnutí policie a ochranky krajského úřadu?
Dávali jsme to během noci a nad ránem. Policie si nás nevšimla, ale potkávali jsme tam celou řadu obyčejných lidí, kteří nás podporovali a říkali, že děláme dobře.

Myslíte že budete odhaleni?
Myslím, že budeme odhaleni, protože ten prostor byl monitorován kamerami.

Pokutu případně zaplatíte?
Pokud přijde výzva, tak samozřejmě zaplatíme. Ale podle mého k žádné újmě na majetku nedošlo. Kreslili jsme křídou a to snad zatím není v této zemi zakázané. Smyslem našeho happeningu bylo nedělat zásah, který by poškodil něčí majetek.