Stopující robotka Matylda dostala partnera, studenti jí vytvořili Pepina

  • 1
Muzeum rekordů v Pelhřimově má nový exponát. Je jím humanoidní robot Pepino. Zkonstruovali jej studenti oborů mechanik elektrotechnik a IT na Střední průmyslové škole a Středním odborném učilišti Pelhřimov. Pepino se stane partnerem známé stopující robotky Matyldy.

 Robot Pepino ještě není dokončen, studenti zatím vytvořili jeho „tělo“.

„Vznikal během přibližně 300 hodin tisku na 3D tiskárně a bude sloužit jako didaktická pomůcka při výuce. Ale v létě má samozřejmě prázdniny, a tak si ho zájemci mohou prohlédnout v naší expozici,“ řekl Josef Vaněk z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která muzeum rekordů provozuje.

Poprvé mohli lidé vidět robota Pepina v červnu na pelhřimovském náměstí při festivalu rekordů.

Tu nejpracnější část mají ale ještě studenti a jejich učitelé před sebou. Po prázdninách začnou robota programovat a budou pracovat na jeho rozpohybování a dalších funkcích.

Pepino začal vznikat jako pomyslný druh robotí slečny Matyldy, humanoidní robotky vytvořené Michalem Seidlem a Radkou Benšovou.

Matylda jako historicky první samostatně stopující robotka loni úspěšně dorazila z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova.

Odstartovala 31. října a po ujetí přibližně 1 718 kilometrů dorazila 7. listopadu do cíle. Dojela kompletní a ‚živá‘, tedy ve stavu, kdy hýbala očima z LED matic a komunikovala reproduktorem. Tato cesta robotky inspirovala studenty k vytvoření její pokročilejší verze,“ shrnul Vaněk.

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit  lze navštívit každý den. Otevřeno má vždy od 9 do 17 hodin.

Matyldu loni na podzim svezl i reportér Matěj Smlsal:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Robotka Matylda stopovala z Jablonce do Pelhřimova: