Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

V první sekundě je bezpečnější červenou projet, hájí se řidiči v Jihlavě

Někteří řidiči bojují s jihlavskou radnicí kvůli pokutám za jízdu na červenou zachycenou kamerovým systémem na křižovatkách. Tvrdí, že projeli z nouze, že považovali za bezpečnější pod semaforem projet, než dupnout na brzdu. A odborníci jim vesměs dávají za pravdu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

P87e25t43r 30J94a79r89o53š

15. 8. 2016 14:02

Co tvrdi experti je sice pravda, ale z vlastni zkusenosti vim, ze spousta ridicu zde cervenou ignoruje i dele nez bezprostredne po preprnuti, a to i ti, za kerymi dlouho nic nejede.

Nicmene bych uvazoval o prodlouzeni intervalu oranzove.

0 0
možnosti
MZ

Obecně by neškodilo, kdyby před "světly" byla vyznačena nějaká zóna, která by z hlediska možnosti bezpečného zastavení buď vymezila vzdálenost, při níž už musí řidič zastavit na "žlutou", aby neprojel červenou nebo tolerovala to "projetí" ... viz níže uvedených 0,25 vteřiny ...

0 0
možnosti
PL

P96e60t20r 96L61a74n76d88a

3. 7. 2016 8:33

Já v HK za deště na žlutou dostal smyk a nedobrzdil. Nebylo už kam couvnout, tak jsem se zase rozjel a pokračoval. Policajti to ocenili 5 body a 2500. Přidali ponaučení, že na žlutou ještě není důvod brzdit. Na jejich ponaučení jsem si vzpomněl v Kolíně, kde jsem o půlnoci v prázdném městě projel na žlutou bez vyšilování. Bohužel mi ale tamní úředníci poslali dopis ať odevzdám řidičák, protože jsem už byl 0,25 sekundy na červenou. Ano, patří to k přestupkům, které se nesmí půl roku opakovat...

1 0
možnosti
MV

jestli to bylo v HK na 80tce na okruhu tak měli policisti pravdu ,brzdit na oranžovou je nesmysl a za tu dobu co svítí oranžová křižovatku přii té rychlosti projedete

0 0
možnosti

Křižovatka u Tesly je kapitola sama o sobě, kolony až k autobusáku, jenom kvůli tomu, že na křižovatce jezdí trolejbusy a autobusy MHD pomalu co minuta. Pak naskočí zelená a s bídou projedou čtyři auta ( to čtvrté již na oranžovou, ale se zelenou odbočovací šipkou ). Ve špičce je lepší tuto křižovatku objet okolo odboráku.

0 1
možnosti
JK

J58a65n 33K27r82p19e97c

30. 6. 2016 13:43

dalsi takovy co nezna svetelne signaly rizeni krizovatky...

2 0
možnosti
JK

J28a25n 76K17r69p98e80c

30. 6. 2016 8:39

kazdy jeden z nich mohl uplne vklidu zastavit kdyby se zachoval alespon trochu rozumne. spise mi to pripada ze ridici v metropoli vysociny jezdi jak prasata.

1 0
možnosti
PD

Existuje pojem "Vicious Cycle", přeložitelný jako "Spirála zhouby"

Podstatou je, že někdo poruší psanou či nepsanou dohodu a vyšine systém z rovnováhy, a místo toho, aby ostatní trvali na tom, že dotyčný narušitel vrátí systém zpět do původní rovnováhy, tak i oni poruší svou stranu dohody a systém vyšinou ještě víc. Pak ten původní narušitel reaguje opětovným, stupňovaným porušením, na to reagují ostatní, a roztáčí se spirála, která končí naprostým chaosem.

Na silnicích se střetávají 3 skupiny: Řidiči (plus cyklisté, kteří by se měli chovat jako řidiči), chodci, a dále "dopravně-zabezpečovací autority" (policie, tvůrci dopravních koncepcí atd.)

Základní stav byl: Na červenou stojíš, na zelenou jedeš/jdeš.

Jenže postupem času jsme se dostali do stavu, kdy desítky procent chodců přebíhají zcela rutinně i v hustém provozu na červenou, řidiči projíždějí na "tmavo oranžovou"... a ti, kdo mají fungování křižovatek na starosti, pak obvykle reagují tak, že mezi naskočením červené pro jeden směr a naskočením zelené pro jiný směr dávají zbytečně dlouhou pauzu. Jenže jakmile to řidiči zjistí, tak prodlouží tu "tmavo oranžovou", protože vědí, že "von stejně nikdo nepojede, maj ještě červenou".

My bychom zoufale potřebovali, aby po nějakou dobu policie naprosto nekompromisně vynucovala dodržování semaforových pravidel ode všech. Chodec jdoucí na červenou, jdoucí pomalu, telefonující na přechodu atd. - pokuta. Auto projíždějící na červenou - pokuta. Auto, které ani nezkusilo zastavit na oranžovou, ačkoliv bylo 30-40 metrů daleko - pokuta.

Zkrátka - potřebovali bychom obnovit původní společenskou dohodu, na které jsou semafory založené. Místo toho vymýšlíme v podstatě zmekčené verze pravidel (blikající zelená atd.), které nakonec skončí úplně stejně nefunkční, když to nikdo nevynucuje.

0 0
možnosti
TJ

Me pobavila ta zelena odbocovaci sipka, ktera sviti jeste i chvili po te, co je na semaforu uz ne zluta, ale dokonce cervena!:o)

Jinak mi reknete, kdyz teda ridici (zvlaste ti s autobusama a salinama) nedokazou bezpecne zastavit behem doby te zlute, tak proc proste nesviti dele? Taky nemuze clovek cumet jen na semafor, jestli tam zrovna neskoci zluta, ale taky se musi venovat i rizeni:o) Ja s tim problem teda nemam, ale verim, ze ridici velkych aut s tim problem mit muzou. Takze prodlouzeny interval by mi nevadil. Nekdo muze namitnout mensi plynulost, ale tu by daleko vice zlepsil kamerovy system, ktery by zjistoval aktualni hustotu provozu. Dnes blby mobil s pristupem na internet stoji petikilo a ma i vcelku slusny fotak .... SW jsou vsude mraky i zdarma, tak by v dnesni dobe asi nebyl takovy problem ridit krizovatky trosku inteligentne ..... diky levnym kameram dnes neni treba budovat indukcni smycky a podobne nesmysly ....

1 0
možnosti
JK

J76a73n 78K42r84p37e38c

30. 6. 2016 8:37

to prohlaseni ohledne "odbocovaci sipky" myslite vazne??? vy mate ridicak a ridite? ona to neni odbocovaci sipka, ale "Signál pro opuštění křižovatky" nekdy nespravne nazyvana "vyklizeci sipka" ta slouzi., jak uz z nazvu vyplyva, k vyklizeni!!!! krizovatky a rozsviti s e v momente, kdy vozidla kterym mate davat prdnost maji cervenou a vy muzete jet. v zadnem pripade nedovoluje vjet do krizovatky na cervenou. padejte zpatky do autoskoly, nez nekoho zabijete! vzdyt vy ani neznate svetelne signaly na projeti krizovatkou...

0 1
možnosti
JZ

J81i41r38k92a 70Z95a50c94e38k

29. 6. 2016 18:52

Stale vymyslime uz vymyslene.

Rakousko a jejich blikajici oranzova je pochopitelna i volem.

Mimochodem v teto zemi se z rakouskych dovezenych semaforu toto za tezke penize vymontuje aby se dalsi penize od ridicu na pokutach...je to na hlavu co???

0 0
možnosti
JK

Sorry, ale na videu není kromě bílé dodávky nikdo, kdo by projel na červenou. :-P

1 1
možnosti
ED

E54d98a 89D77r17á61b76e12k

29. 6. 2016 20:41

tak šup šup k očnímu a neřídit

0 2
možnosti
MK

Nehodlám nijak hájit jízdu na červenou.

Orgánem dohlížejícím na bezpečnost silničního provozu je Policie ČR, některé přestupky může řešit Městská / Obecní policie (jízda na červenou mezi ně nepatří). Pokud městský úřad přiznává, že kamerové záznamy vyhodnocují městští úředníci, pak přiznává, že úřad postupuje v rozporu se zákonem a celá tahle diskuse je o ničem.

0 0
možnosti
RP

Proč? Kdo myslíte, že dělá správní řízení na úřadech? ;-D

0 0
možnosti
JS

J51a82n 82S51t60u85h19l

29. 6. 2016 7:36

Když přijíždím ke křižovatce, kde již dlouho svítí zelená, tak už musím počítat s tím, že brzo příjde červená. Kdo v té chvíli zrychluje, aby to stihnul, tak už opravdu na tu červenou nemůže zastavit, ale je to jeho chyba, protože s tím měl počítat.

7 1
možnosti
JP

J28a48n 59P46r30i56b12y65l

29. 6. 2016 11:49

Ano. Ridic, ktery vidi zelenou ma predpokladat, ze bude cervena. Taky kdyz vidi, ze nekdo blika doleva, tak ma predpokladat, ze pojede doprava a kdyz vidi, ze za nim stoji zenske a hlidaji dite, tak ma predpokladat, ze ho hlidat nebudou. Ridic zkratka dnes muze za vsechno a ma predpokladat i pristani martanu uprostred dalnice, aby nezpusobil prvni meziplanetarni fauxpas.

2 3
možnosti
  • Nejčtenější

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

10. dubna 2024

Premium Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Infocentrum, restaurace i hostel. Chátrající areál bývalé továrny se probouzí

18. dubna 2024  8:47

Po dvou letech od představení ambiciózního projektu Továrna Vír ožívá bronwfield, který roky...

Osvěžující zelený okruh Brodem bude delší, město ho nechá protáhnout k řece

17. dubna 2024  16:03

Takzvaný zelený okruh Havlíčkovým Brodem bude mít pokračování. Radnice ho nechá protáhnout od...

Podchod pod dálnicí u Jihlavy sloužil jako toaleta. ŘSD ho raději zavřelo

17. dubna 2024  11:54

Jediný podchod pod dálnicí D1 na Vysočině už je nepřístupný. Vstupy do něj jsou teď v...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...