Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Muž skládal zkoušky v autoškole opilý, policii nadýchal promile a půl

  • 9
Notně posilněný alkoholem přišel na závěrečné zkoušky v autoškole v Chotěboři na Havlíčkobrodsku čtyřiapadesátiletý muž. Skládal opakované zkoušky, protože o řidičský průkaz přišel. Složil teoretické testy, při praktické části ho ale přistihla policie.

„Po zvládnutí testů přišla na řadu jízda s osobním vozidlem. Vozidlo autoškoly ale zastavila policejní hlídka z místního obvodního oddělení a provedla jeho kontrolu,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Zda policisté zastavili vozidlo náhodně nebo vyjeli na cílené oznámení, upřesnit odmítla. „Máme právo zastavit a zkontrolovat jakýkoliv dopravní prostředek v silničním provozu, včetně vozidla autoškoly,“ konstatovala pouze.

Výsledek orientační dechové zkoušky byl pozitivní, policisté řidiči naměřili 1,42 promile alkoholu v dechu. „Odběr krve ve zdravotnickém zařízení muž bezdůvodně odmítl,“ dodala mluvčí.

Policisté uchazeči o navrácení řidičského průkazu další jízdu zakázali. Tím zároveň skončila jeho závěrečná zkouška. Další pokus muž jen tak nedostane.

Policisté celou událost vyšetřují jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Případ se nejspíš dostane k soudu a muži hrozí kromě pokuty i zákaz řízení na několik dalších let.

Instruktor nemá možnost odhalit opilého žáka

Řidič, který skládal zkoušky, je jediným, koho policisté vyšetřují. Instruktorovi autoškoly, který opilého muže za volant pustil, zřejmě žádný postih nehrozí.

„Je otázka, zda instruktor může opilost u svého žáka nějak zjistit,“ podotkla Dana Čírtková.

„Instruktoři nemají povinnost a dost často ani možnost dát svému studentovi před praktickou jízdou v autoškole dýchnout. Aby všichni provedli před jízdou dechovou zkoušku, by hraničilo se šikanou,“ potvrdil majitel jihlavské autoškoly Antonín Musil.

Jak ale dodal, jeden a půl promile je dost a že je žák podnapilý, měl v tomto případě instruktor poznat a do auta ho vůbec nepustit. Sám má v autoškole dva testery na alkohol, které v případě podezřelého chování a vystupování žáka může použít.

„Za dobu, co autoškolu dělám, jsem k tomu však neměl důvod,“ poznamenal.

Které chotěbořské autoškoly se úterní případ týkal, policie nezveřejnila. Podle webových stránek ještě donedávna ve městě fungovaly tři.

Ve žďárské autoškole M3, která má v Chotěboři pobočku, telefon nikdo nezvedal. „Já už jsem v důchodu,“ odmítl spojitost s případem Josef Novotný.

Majitel další autoškoly Miloš Sviták se o události odmítl bavit úplně. „K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat,“ pronesl a rychle položil telefon.