Zdeněk Pohlreich s někdejším majitelem Radniční restaurace v Jihlavě Lukášem...

Zdeněk Pohlreich s někdejším majitelem Radniční restaurace v Jihlavě Lukášem Fialou. | foto: PRIMA TV

Restauratér z televizní show dostal podruhé podmínku za krácení daní

  • 0
Případ bývalého provozovatele Radniční restaurace v centru Jihlavy se vrátil k okresnímu soudu. Ten pětapadesátiletému invalidnímu důchodci Lukáši Fialovi znovu uložil podmínku za krácení daní. Dopustil se ho při podnikání, s nímž se objevil v televizním pořadu Ano, šéfe!

Rozsudek zní odnětí svobody na tři roky se zkušební dobou na čtyři léta. Lukáš Fiala se ovšem na místě odvolal, verdikt tak není pravomocný a jeho opětovné projednávání se bude konat v Brně.

Tamní krajský soud už jednou spis vracel do Jihlavy s tím, aby okresní soud doplnil dokazování a vyžádal si kompletní účetnictví. "Měl být také zpracován nový posudek a k tomu v mezidobí došlo," vysvětlil soudce Zdeněk Chalupa.

V revizním posudku, který byl podle předvolaného znalce i soudce Chalupy přesnější, stojí, že Fiala obral stát v letech 2008 až 2010 o více než dva miliony korun. Což je navýšení oproti původnímu milionu a devíti stovkám tisíc korun.

"Soud dospěl ke stejným závěrům jako loni v září. Pouze se posuzované období zkrátilo o rok 2007, který se nebral v potaz proto, že podklady nebyly kompletní. Výše škody je přesto vyšší," řekl soudce.

Obžalovaný si během hlavního líčení vyžádal osobní výslech znalce. Jeho obhájce se přitom opět snažil dokázat nepřesnosti v jeho posudku, které souvisely s chybějícími doklady. Soudce však nepřesvědčil. Podle něj nepředložil nic nového a kompletní účetnictví, které měl k dispozici znalecký ústav, je pro spor použitelné.

Žalobci původní trest stačil

Stejný trest jako minule Fialovi navrhl i státní zástupce Kamil Špelda. "Odvolací soud shledal, že původní posudek není použitelný, respektive je použitelný s pochybnostmi. Revizní posudek dospěl k podobným závěrům jako předchozí. S původní obhajobou, že provoz kuchyně byl velmi ztrátový a docházelo k vyhazování jídel, se soud již vypořádal. Zaměstnanci to popřeli," uvedl ve své závěrečné řeči v narážce na minulou obhajobu.

Obhájce svého klienta bránil tím, že opatřování důkazů bylo zahájeno v době, kdy byla Fialova firma v insolvenčním řízení a veškeré doklady musel dávat insolvenčnímu správci a policii. Navrhoval zprostit Fialu viny.

Obžalovaný se svého závěrečného vyjádření vzdal se slovy: "Nemám co říct."

Fiala Radniční restauraci s diskotékou provozoval přes patnáct let. Přišel o ni kvůli dluhu na nájemném. Skomírajícímu podniku nepomohl ani televizní pořad Ano, šéfe! Zdeňka Pohlreicha, kterého si do podniku pozval v roce 2010. Dnes už má podnik jiného nájemce.