Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Restaurace šperkují prodej z okének designovými obaly i tematickými menu

  15:02
Rozvozy obědů nebo výdejní okénka. V takovém režimu už měsíce fungují restaurace. Aby se odlišily od konkurence a zaujaly co nejvíce zákazníků, mnohé z nich se snaží i tuto službu co nejvíc vyšperkovat. Jen s nabídkou klasického obědového menu se mnozí provozovatelé nespokojili.

V neděli odpoledne bylo živo také u výdejního okénka ve žďárském rekreačním areálu Pilák. Lidé využili téměř letního počasí i postupného rozvolňování vládních opatření. Mnohá výdejní okénka hospod a restaurací chtějí zákazníky přilákat i originálním přístupem či třeba balením pokrmů. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Hotel a Hostinec Tálský mlýn, nacházející se na okraji Žďáru nad Sázavou, pro zájemce připravuje takzvané Menu do domu. „Jde o již hotové, vakuované a zachlazené jídlo s pětidenní trvanlivostí, které si lidé mohou doma během čtvrthodinky sami jednoduše dodělat - ohřát a servírovat podle svých představ,“ přiblížil provozovatel restaurace Martin Dvořák.

Samozřejmostí k balíčku je podrobný návod pro přípravu nebo i možnost poradenství po telefonu v případě nesnází. Vesměs jde ale pouze o různé varianty běžného ohřívání.

Boxy s pokrmy pro několik lidí jsou tematicky odlišené - Dnes vaří táta, Dnes vaří máma, Dnes vaří děti nebo Dnes vaří vegetarián. Najít v nich lze jídla od poctivých vývarů, kančího hřbetu, jehněčí kýty až po špagety s tomatovou omáčkou, hráškový krém, salát z čočky či dezerty. Obměna pokrmů funguje v rámci aktuální sezony a nechybí ani speciální nabídka, například u příležitost různých svátků.

„Zákazníky jsou v případě těchto předpřipravených menu například rodiny s dětmi či prostě zaneprázdnění lidé, jimž se o víkendu nechce vařit, nebo jen rádi zkusí zase něco trochu jiného,“ popsal Dvořák.

Velký zájem je na Tálském mlýně i o „okénkový“ streetfood, například plněné tortilly, farmářské brambory či burgery. Míří pro něj kolemjdoucí v rámci vycházek po okolí Žďáru.

Ovšem byť se všemi těmito aktivitami nějaké „hosty“ daří přilákat, o zisku nemůže být podle Dvořáka řeč. „Jde nám hlavně o to, aby lidé věděli, že tady stále jsme a fungujeme. Ostatně i teď jsou našimi zákazníky hlavně lidé, kteří k nám chodili i před nuceným uzavřením restaurací,“ dodal provozovatel.

Ze Tří Studní vozí i bezlepkové burgery

Zaměřit se pouze na jeden typ jídla se rozhodli v Penzionu Horácko v obci Tři Studně. Za normálních okolností je zařízení s restaurací díky svému umístění v srdci Žďárských vrchů v obležení hostů. Konají se tam svatby, firemní akce a podnik navštěvují i turisté. Takové dění však pandemie nedovoluje.

„Snažíme se tedy tuto nepříznivou dobu překlenout právě rozvozem jídla. Zvolili jsme kvalitní burgery, které jsou pro naše zákazníky změnou oproti obvykle nabízenému menu,“ přiblížil vedoucí podniku Miroslav Dušek.

Lidé mohou volit od pátku do neděle hned z několika druhů burgerů. Na požádání personál připraví i jejich bezlepkovou nebo vegetariánskou verzi, vše i s hranolkami a salátem a možností přiobjednání nápojů.

„S rozvozem se nesnažíme pokrýt velká města jako Žďár nebo Nové Město, kde je podniků relativně dost. Cílíme spíš na menší obce v okolí, kam nikdo moc nezaváží,“ dodal Dušek s tím, že za víkend mívají obvykle kolem stovky zakázek.

Restaurace sází i na inovativní způsob balení

Nejen kvalitou jídla s sebou, ale i designem a funkčností obalů, v nichž jej lidé kupují, se zabývají majitelé restaurace a kavárny Farma Poříčí. Už loni, krátce po začátku pandemie, se v podniku ladil nový systém balení těchto typů pokrmů. Koncept s názvem Farma GOU nakonec zařízení spustilo už o letních prázdninách a od té doby si našel řadu příznivců.

„Vadilo nám, že zabalené jídlo z restaurace ztratí vizuální hodnotu, a zkazí se tak mnohdy celkový dojem z pokrmu. Zároveň jsme i často řešili, že zákazníci v exponovaném čase, jako jsou třeba obědy o víkendu, někdy déle čekají na volné místo v restauraci,“ popsal loňskou motivaci k zavedení novinky Martin Plachý, jeden z majitelů rodinného podniku.

Inovativní způsob balení, jenž vznikl ve spolupráci s designérem Petrem Novaguem, fixuje krabičky, lahve a příbory v tašce tak, aby si zákazníci mohli pochutiny hned odnést, aniž by se něco vysypalo nebo rozlilo. Menu se skládá ze tří chodů - předkrmu, hlavního jídla, dezertu a domácí limonády.

„Lidé už nepotřebují žádné talíře, příbory či speciální servírování, stačí jenom začít stolovat,“ dodal Plachý.

  • Nejčtenější

Pohled, nebo Pohleď? Hoch spletl název a místo k babičce dojel na Vysočinu

Devítiletý chlapec se ztratil v úterý odpoledne cestou k babičce. Školák měl dojet do obce Pohled na Chrudimsku, jenže...

Tome, ten půlmaraton poběžíme spolu. Iva Součková o dětství svého syna

Premium Jsou to paradoxy. Už dvakrát si Tomáš Souček domů přivezl korunu pro krále fotbalového Česka, jenže co hraje v Anglii...

Chladno dalo včelám zabrat, med je lukrativním zbožím a jeho cena roste

Letošní studené jaro a start léta nesvědčily včelám medonosným. Ty do nezvykle chladného počasí vylétaly jen minimálně....

Kondiční trenér Sáblíkové: Martina je přírodní úkaz, musím ji krotit

Premium Vyrůstali v jednom městě, na gymnáziu chodili do jedné třídy a před pár lety jejich cesty propojil i sport. Vít Živný...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pošta v Jihlavě chce odejít ze sídlišť do polí za městem, lidé protestují

Česká pošta v Jihlavě plánuje radikální změny. Státní podnik chce od listopadu uzavřít dvě pobočky v nejobydlenějších...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

První rychlovlak z Prahy do Brna vyjede za 11 let, slibují železničáři

Zahájení stavby v roce 2028 a zprovoznění v roce 2032. Takové termíny slibují manažeři a inženýři Správy železnic v...

Pacienti s lupénkou se mohou s lékaři jihlavské nemocnice spojit na dálku

Pacienti v době pandemie koronaviru odsouvali návštěvy u specialistů i prohlídky u praktických lékařů. V jihlavské...

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod, dostal milion korun

Historickým městem roku 2020 se dnes stal Havlíčkův Brod. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion...

Z Vetelských rybníků zní melodické uuh, vrátila se k nim vzácná kuňka ohnivá

Jen pár kilometrů na jih od Žďáru nad Sázavou, v soustavě Vetelských rybníků, mohou kolemjdoucí zaslechnout...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

Připravte se na epický kolaps, varoval burzovní amatéry slavný investor Burry

Michael Burry, který vydělal miliardy na tzv. internetové horečce nebo úderu poslední finanční krize, ostře zkritizoval...

Hlásí vám Google na mobilu chybu? Nejste sami, na vině je aktualizace

V posledních hodinách se objevilo mnoho případů, kdy uživatelům Androidu neustále systém ukazuje chybovou hlášku, že...