Studenti vytvořili ze svých těl rekordní Havlovo vítězné véčko a srdce

  • 30
Pelhřimovští školáci si připomněli 30. výročí sametové revoluce obřím symbolem vítězství. Gesto dvou vztyčených prstů do tvaru písmene V vytvořili z vlastních těl oblečení v bílé, červené a modré barvě. Tak velký symbol se stal novým českým rekordem.

Kompozici vítězného gesta a srdce doplnila na Masarykově náměstí vlajka o rozměru 18 krát 12 metrů.

„Zapojilo se 1 496 žáků a učitelů pelhřimovských základních škol a střední průmyslové školy,“ řekl Luboš Rafaj z Agentury Dobrý den, která akci organizovala.

„Ředitelé škol sami přišli, že by chtěli k výročí něco vymyslet. Nápad je sice náš, ale impulz vzešel ze škol, což je pro mě to nejdůležitější,“ podotkl Rafaj.

„Véčko“ je novým českým rekordem. Bylo dlouhé 45 metrů. Jeho tvar vyplnili žáci tří základních škol. Další měli za úkol vytvořit symbol srdce, případně nést vlajku.

Předkreslit symboly na plochu náměstí se dnes podařilo i díky výtvarnici a učitelce Věře Vackové. Práce trvaly asi tři hodiny. „Bylo to ale už jen to poslední, příprava celé akce trvala asi dva měsíce,“ dodal Rafaj.

Původně měl obří symbol snímat dron, větrné počasí mu ale nedovolilo vzlétnout. Nejlepší výhled na živý obraz tak měli obyvatelé okolních domů nebo ti, kteří vystoupali na městskou věž.

Největší symbol vítězství doplněný o srdce a vlajku vytvořilo na pelhřimovském náměstí téměř 1500 studentů a učitelů středních škol.

Kromě stylizovaného vítězného symbolu, který vytvořily děti v barvách trikolóry, sbírá pelhřimovská agentura spravující české rekordy stejný symbol na fotografiích prostřednictvím webu nejvicvecek.cz. Lidé je mohou posílat až do 30. listopadu.

Při loňském stém výročí oslav vzniku Československé republiky stejným způsobem shromažďovala české vlajky. Lidé jich zaregistrovali a doložili 225 191.